Јуче је новоизабрани председник Собрања Талет Џафери, ступивши на дужност унео у кабинет малу заставу Албаније, колико сутра над Македонијом ће се надвити застава «Велике Албаније», ако се већ није опасно надвила и добрим делом је покрила.

Анализу дешавања у Македонији за News Front дао је стручњак за безбедност Илија Животић.

«Преплављењи различитим ставовима око изјава македонских политичара део наших аналитичара се сврстава на једну или другу страну, заборављајући своју сврху постојања, тј. анализу.

Реално говорећи по нас у Србији свеједно је ко је од Македонских партија на власти када им је партнер албанска партија састављена од терориста. Намерно не кажем бивших, јер тероризам није грип па да вас прође после неког времена.

Терористи имају један циљ, а то је борба против власти (у Македонији од 2001.) и долазак на политичку власт, што се на крају и десило.

То што је Џафери обукао одело уместо униформе, ништа не мења.

То што се две највеће албанске странке препиру пред новинарима у Собрању, ништа не значи. Сви имају исти циљ, а то је стварање још једне албанске државе на тлу Европе, у чему им македонски политичари, услед своје сујете и не препознавања националног интереса, здушно помажу, утапајући у власт оне који су до јуче бацали бомбе на војску и полицију.

Замислите да Немачка, Америка или Француска после неке амнестије (које за тероризам нема, нити ће постојати) постави такву особу за министра полиције или одбране?!

Оног тренутка када је Џафери постављен на место министра одбране сви подаци су прослеђени у Тирану. Засигурно је да сада Рама и Тачи знају сваки потез који би војска и полиција Македоније повукла у случају неког сукоба. О праћењу, прислушкивању и електронском надзору, нећу ни да говорим. Тамо сви све надзиру.

О моралу македонских припадника служби безбедности не могу да говорим. Само они знају како је када ти шеф постане неко са киме си се гледао преко нишана.

Оно што је са становишта безбедности за Србију битно, то је да Македонија буде стабилна и без сукоба.

Прво, да наши сународници који живе тамо не буду угрожени.

И друго веома битно — да ми добијемо на времену да ојачамо у следећих 15-20 година нашу војску, колико ће Албанцима бити потребно да услед природног прираштаја и насељавања кога ће, ако посматрамо ситуацију на КиМ 90-их и после Нато бомбрадовања, сигурно бити, да би  дошли до 51 посто становништва. А онда господо Македонци, нек’ вам је Бог у помоћи.

Стручњак за безбедност Илија Животић

Тада ће, ако се овакав поглед Америке на Балкан настави, бити неминовно формирање Велике Албаније референдумом уз подршку САД и НАТО. Та могућа творевина би имала по садашњим подацима скоро 7 милиона становника уз велику и лојалну дијаспору, луке на албанској обали, и неколико НАТО база. О томе се, господо Македонци, мора размишљати.

За то се ми у Србији морамо темељито спремати — завршити модернизацију постојећих и обавити значајну набавку нових борбених система, као и подићи стандард и углед припадника наших служби безбедности.

Не смемо бити неспремни. Времена имамо, све остало је на нама.»

 

Приредила Лола Ђорђевић

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;