Поводом Дана победе и Дана војске 9. маја вежба «Челик 2017» у Никинцима. Јавна премијера ракета «алас» и «огањ», као и возила «лазар» и «милош». Свечаност и вежбу гледаће грађани на телевизији

Ново савремено наоружање произведено у Србији полагаће јавни испит 9. маја на војном полигону у Никинцима. У част Дана победе и Дана Војске биће одржана свечаност и вежба «Челик 2017» у којој ће бити представљена најсавременија средства која ће се наћи у нашим оружаним снагама.

Према најавама из Министарства одбране, у Никинцима ће бојевом муницијом дејствовати савремена хаубица «нора», као и савремени ракетни системи «Морава» и «Огањ». Грађани Србије и гости из страних оружаних снага први пут ће се уверити у могућности оклопних возила «лазар» и «милош», а своју премијеру имаће и ракета «алас», која се сматра врхом домаће војне индустрије.

Ова борбена средства имаће централно место у сценарију свечаности, који предвиђа и бојево гађање другог артиљеријског и ракетног наоружања, а биће приказано и дејство тенкова, ваздухоплова, као и пешадијског наоружања.

— Пред лице јавности биће први пут изнет модел нове модуларне пушке којом ће бити опремљене поједине јединице ВС — кажу у Војсци. — Премијеру ће имати и универзална покретна артиљеријска рачунарска станица УПАРС. Све то чини палету најсавременијег наоружања за коју су заинтересоване оружане снаге широм света, али и која ће појачати ВС.

У ток припрема за свечаност и вежбу са гађањем уверио се јуче и министар одбране Зоран Ђорђевић, који је са начелником Генералштаба генералом Љубишом Диковићем обишао људство ангажовано у Никинцима.

— У приказима ће поводом Дана победе учествовати припадници војске и полиције, а наши грађани ће, путем телевизијског преноса, видети чиме располаже наша војска, као и могућности нових производа одбрамбене индустрије Србије — рекао је Ђорђевић.

Централну свечаност, како најављује министар, обележиће атрактиван програм, са посебним акцентом на приказ развоја наоружања и војне опреме конструисаног у Војнотехничком институту и фабрикама из групације Одбрамбене индустрије Србије и «Југоимпорт СДПР».

Моћне цеви биће употребљене у оквиру сценарија решавања талачке ситуације. Против замишљених терориста раме уз раме бориће се војни и полицијски специјалци.

«БЕСМРТНИ ПУК» У БЕОГРАДУ

Поводом Дана победе над фашизмом Амбасада Русије у Београду организоваће 9. маја у Београду шетњу под називом «Бесмртни пук». Ова манифестација организује се по узору на исту која се традиционално организује у градовима Русије, а посвећена је погинулим прецима за отаџбину. Заштитни знак марша јесте истицање фотографија страдалих војника у рату, који симболично чине пук бесмртних хероја. Јединствени марш, како најављују у руској амбасади, кренуће од Гробља ослободилаца Београда, преко Вуковог споменика, Булеваром краља Александра до Скупштине града, где ће бити уприличен концерт војног ансамбла «Станислав Бинички» и руских уметника.

 

Извор: Вечерње новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;