Новоизабрани председник Собрања Талат Џафери, представник албанске партије ДУИ, изјавио је данас у Бриселу да је застава Републике Албаније, коју је унео у свој кабинет након преузимања функције, део политичког програма албанских странака, који не утиче на политички живот у Македонији и у складу је са Уставом и законима.

Фото: Sputnik/ Илья Питалев

Џафери је, након разговора са комесаром Јоханесом Ханом, рекао да он разуме реакције које је изазвао тај његов гест, те да то неће угрозити било чије интересе.

Објаснио је да се руководио личним осећајима и да је то учинио као грађанин и држављанин Македоније, а не као председник Собрања, те да то није супротно Уставу.

Џафери, који је раније данас писмом обавестио председника Ђорђа Иванова да у Сабору постоји парламентарна већина, рекао је да је дужан сада да сачека најдуже десет дана на одлуку о давању мандата за састав нове владе, а потом и да у року од 15 дана сазове седницу на којој ће се разматрати предлог за нови кабинет премијера.

„Мислим да ће Иванов поштовати уставни рок за давање мандата. Мислим да су сви извукли лекције из догађаја у Собрању од 27. априла, а нарочито они који су дали подстицај овој ситуацији, те да никако ништа слично не би смело да се понови“, рекао је Џафери.

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;