Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Босна и Херцеговина може да постоји само под једним условом — да се оно што је отето Србима и Хрватима врати, а да муслимани, Бошњаци, граде своју заједницу онако како они мисле да је перспективно у делу БиХ који им припада.

«Да се нађемо у Сарајеву на три, четири функције које су прописане Уставом БиХ, који је саставни део Дејтонског споразума. Све друго нема смисла, ни перспективе. Ако не буде тако, на овим просторима биће признато само оно што може да функционише, а једино што има легитимитет да функционише је Република Српска», истакао је Додик за «Народне новине».

Он је навео да Српска има територију, народ који је обожава, воли и брани, има своју владу и функционалне институције власти, законодавство које кореспондира са савременим и цивилизованим светом.

Да није у оваквој БиХ, како је рекао, Република Српска би била једна од најперспективнијих на простору бивше Југославије, преносе бањалучки медији. Он је такође рекао да кабинет Жељке Цвијановић ради добро, квалитетно и у континуитету, те да прича о наводној реконструкцији није на дневном реду.

Додик је посебно нагласио да је РС стабилна и у безбедносном смислу.

«БиХ је у расулу. Она је има­ги­на­ци­ја ко­ју су на­пра­ви­ли стран­ци да би се ов­де за­бав­ља­ли нашим про­бле­ми­ма. Ви­ди­мо и шта се де­ша­ва у Федераци­ји, ко­ја ни­ка­да ни­је ус­пе­ла да про­фун­кци­они­ше. Је­днос­та­вно, РС је бо­љи део БиХ, то ни­ко не може да оспо­ри», закључио је До­дик.

Милорад Додик изјавио је после састанка са Младеном Грујичићем, начелником Општине Сребреница, да ће поново бити успостављена већина у овом граду, коју је, како је рекао, СДС оборио уласком у коалицију са СДА.

Додик је рекао да је СДС је показао да им није стало до интереса српског народа и РС и додао да су сада угрожени сви пројекти које је већина, на челу са Грујичићем, покренула у Сребреници. Како је објаснио, СДС је од СДА добио мање него што је имао са њиховом коалицијом, те да сада бошњачки шефови одељења могу блокирати све пројекте.

«На сваки могући начин поново ћемо успоставити већину», рекао је Додик, преносе бањалучки медији.

Грујичић је рекао да су се све ово време трудили да обезбеде политичку стабилност како би довели инвеститоре за бољи живот свих грађана у Сребреници, те да га је назвао један од инвеститора који је најавио могућност да повуче своја планирана улагања.

«Ова слика коју сад имамо у Сребреници не шаље добру поруку никоме да инвестира и позивам СДС да се врати у већину који је напустио», рекао је Грујичић.

Поред српских странака већину је до сада чинило и неколико независних бошњачких одборника.

Танјуг

Тагови: ; ; ;