Више од 1.000 људи протестовало је у Букурешту испред владе Румуније због одлуке скупштинског одбора да амнестира одговорне за корупцију.

Стотине демонстраната махале су заставама Румуније, ЕУ, НАТО-а и САД, вичући – «Морамо да одбранимо земљу од лопова!». Кад је број учесника порастао, маса је блокирала букурештански Трг победе, где су владине просторије.

Протести су избили недуго пошто је одбор за правна питања румунског парламента усвојио предлог закона који предвиђа амнестију за људе осуђене за подмићивање и за трговину утицајем.

Предлог закона тек треба да прође гласање у парламенту.

Иако посланици владајуће Социјалдемократске партије имају већину у том скупштинском одбору, румунски премијер Сорин Гриндеану, такође члан те странке, рекао је да не подржава предложене измене закона.

Председник Румуније Клаус Јоханис, који није ни у једној странци, рекао је да је «непријатно изненађен» гласањем одбора за правна питања.

Данашњи протест уследио је после вишенедељних демонстрација које су избиле у јануару пошто је влада одлучила да декриминализује коруптивно понашање, од чега је на крају одустала.

ИзворРТС

 

Тагови: ; ;