Након што је Таљат Џафери преузео кључеве кабинета председника парламента, очекује се формирање нове владе. У међувремену, присталице покрета «За заједничку Македонију» настављају протесте и траже нове изборе. Лидер СДСМ Зоран Заев поручује да ће у преговоре о влади ући врло брзо. Очекује да му председник Ђорђе Иванов повери мандат.

Протест припадника покрета «За заједничку Македонију» завршен је после сат и по, а полиција је и даље на улицама Скопља и испред Собрања. Екипи РТС-а током вечери није дозвољено да се уживо јави испред зграде парламента због, како је речено, појачаних мера безбедности.

Демонстрације су најављене и за наредне дане, а како јавља извештач РТС-а, припрема се нова стратегија о којој учесници не желе још да говоре.

Таљат Џафери је ушао у кабинет првог човека парламента, и очекује се да заврши све административне послове и сву документацију пошаље председнику Македоније Ђорђу Иванову. Од тада, Иванов има рок од 10 дана за давање мандата новом премијеру.

Кандидат за премијера Македоније и председник СДСМ Зоран Заев саопштио је током вечери да очекује да ће врло брзо ући у преговоре о формирању нове владе.

«После 11 година досадашњег режима, СДСМ је од грађана добила част и одговорност да предводи нову демократску и реформску владу заједничке, унитарне и европске Македоније која ће обезбедити квалитетан живот за све грађане», рекао је Заев на седници Централног одбора СДСМ у Скопљу, преноси МИА.

«Наш приоритет остају грађански и државни интереси и позивам вас да наставимо пут озбиљне посвећености овим кључним циљевима», поручио је Заев.

СДСМ је саопштио да је Централни одбор странке једногласно поздравио, како је наведено, достојанствену, храбру и мудру политику њиховог лидера Заева и руководства партије, преноси МИА.

Иначе, грађани и даље чекају решење за политичку кризу која је прошлог четвртка кулминирала сукобима у парламенту након избора Џаферија за председника тог тела.

«Само избори, ништа друго није решење», «то је хаос, изазван од спољашњег и унутрашњег непријатеља», кажу анкетирани грађани.

«Хоће нас православце да посвађају са српским народом», истиче једна Македонка.

Након изјаве Зорана Заева о властима у Србији, уследиле су тензије и са другим околним државама.

Председник Бугарске затражио је од Европске уније да реши ситуацију и смири страсти у Македонији, а грчки медији упозоравају да ће се све ово што се дешава у Македонији кад-тад пренети и у Грчку.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;