Међусобне оптужбе Макрона и Ле Пенове током жестоке дебате

Кандидат за председника Француске, независни центриста Емануел Макрон оптужио је своју противкандидаткињу, представницу крајње деснице Марин ле Пен, да лаже и упозорио да би она одвела Француску у грађански рат и дала исламским екстремистима оно што желе тиме што би прекршила права муслиманских грађана.

Међусобне оптужбе Макрона и Ле Пенове током жестоке дебате

„Макрон је кандидат елите“, узвраћа Ле Пенова.

Марин ле Пен је, током жестоке телевизијске дебате, последње пред други круг председничких избора, оптужила Макрона да је благ према исламском екстремизму.

 

„Морамо искоренити исламску идеологију“, поручила је Ле Пенова.

Ле Пенова је обећала да ће укинути фундменталистичку федерацију, повезану са муслиманским братством, која је позната као Унија исламских организација у Француској тврдећи да она подржава Макрона, пренео је АП.

Предложила је низ мера како би се спречио евентуално нови терористички напад у Француској, укључујући протеривање свих странаца који имају полицијски досије и укидање француског држављанства особама које имају још једно држављанство, под суспензијом.

Макрона је оптужила да „чека напад“ уместо да предузме проактивне мере.

Макрон (39) је рекао да је стратегија Ле Пенове да прича много лажи, а да ништа не предлаже.

Додао је да је 48-огодишња Ле Пенова „наследник система који се процветао подстакнут вишедеценијским бесом француског народа“, пренео је АФП.

„Играте се страхом“, додао је Макрон.

С друге стране, Ле Пенова је назвала Макрона „миљеником система“ и рекла је да њен ривал представља „неконтролисану глобализацију“.

Анкете показују да Макрон одржава сигурно вођство од 59 одсто гласова, али и да му је Ле Пенова, која ужива наклоност 41 одсто бирача, све више за петама, мада су раније дебате током предизборне кампање у Француској брзо утицале на промену мишљења јавног мњења.

Извор РТС

 

Коментари: