У Бугојну су пронађени темељи православне цркве старе најмање 700 година. У питању је велико откриће. Необично је то што је њену обнову у потпуности платио Хусеин-Хусо Смајић (64) из Бугојна, који о овом здању редовно брине.

Наиме, приликом копања, Смајић је на свом имању, поред остатака цркве, пронашао и дванаест покојника, од којих је један број био прекривен свилом, златом и баршуном, што указује на то да је реч о припаднику краљевске породице. Претпоставља се да је у првом гробу, највећем и најраскошнијем, сахрањена краљица Јелена Груба која је наследила престо од супруга и владала у периоду од 1395 до 1398 године.

Хусеин је см платио све што је до сада изграђено и истраживано јер, како каже, нико од надлежних из Федерације БиХ и саме државе није хтео да учествује у томе, што је срамота.

„То је наша стварност. Ми ћемо прије пустити да овако нешто пропада него да овдје имамо толико туриста да не можемо проћи. То је ваљда та политика која нам долази из Сарајева”, каже Смајић.

Земља у којој је пронађено историјско благо је у власништву је породице Смајић од 1953 године. Купили су је Хусини покојни родитељи и даље пренели њему, који је сасвим случајно открио шта се налази пар метара испод земље.

„Радили смо на акумулацији за једну малу централу овдје и тако дошли до првих открића”, каже Хусо.

Стари град Весела стража, како је прави назив богатог локалитета, сада је место достојно сваке похвале. Стара црква је сређена и очувана од заборава, ту су и велики крст, слика Исуса, звоно, конак и мали објекат укопан под земљом где су уредно очишћене и спремљене кости свих покојника.

Због тога што људе не дели по вери и нацији, Хусо је, како каже, имао доста проблема. Стално слуша погрдне називе који су му упућени, приче како га треба избацити из Исламске заједнице и слично, али он не мари.

„Шта ја знам што се тако понашају. Ваљда им смета та црква што се гради”, каже он, додајући да је локални свештеник Славиша велики човек и прави пријатељ. Заједно раде на очувању новопронађеног блага.

Њега не интересују приче злонамерних и радо звони на звонику изграђеном поред старе цркве. На Васкршњи понедељак су на Веселој стражи имали изложбу експоната и дружење. Хусеин каже да је позвао представнике све три највеће конфесије у БиХ, али да се „његови” нису одазвали.

„Сви су се одазвали осим припадника Исламске заједнице. Стварно не знам шта је са тим људима. Не разумијем такво понашање. А овамо се стално прича о суживоту и цјеловитој БиХ”, каже он.

Ката

 

 

 

 

 

Извор nezavisne.com

Тагови: ; ; ;