Руски амбасадор при ЕУ: Постоји алтернатива европским интеграцијама Балкана

Руски амбасадор при ЕУ Владимир Чижов изјавио је да би његова земља могла да понуди алтернативу Македонији, Западном Балкану и било којој другој земљи, јер „увек постоји алтернатива евроатланским интеграцијама“.

Руски амбасадор при ЕУ: Постоји алтернатива европским интеграцијама Балкана

Упитан у разговору са одабраним новинарима какав је утицај Русије у Македонији, у односу на утицај Запада, који укључује финансирање из ЕУ, Чижов је у среду истакао да се евроатланска стратегија Македоније суочава са одређеним потешкоћама, невезаним за актуелну кризу.

„Шта би Русија могла да понуди? Наравно, увек постоји алтернатива евроатланској интеграцији, као што неке земље размишљају, друге бирају супротно. Али наравно, нећу рећи да је евроатлантски пут једини доступан земљама Балкана или било којим другим“, рекао је он.

Како је пренео бриселски портал Еурактив, Чижов је нагласио да се Москва, „за разлику од САД и ЕУ, не меша у политичку кризу у Македонији“.

„Верујемо да је крајњи циљ сачувати Македонију као јединствену земљу, сачувати њен устав и омогућити политичким снагама да се договоре о томе како наставити даље“, рекао је Чижов.

Он је поновио да лично сматра да би вероватно требало да се одржи нови круг избора у Македонији.

Говорећи о избору Талата Џаферија за председника Сабрања, Чижов је оценио да то представља „јасно кршење“ правила македоског парламента и постојећих закона. Према његовим речима, Џафери је „етнички Албанац са дугом историјом учешћа у оружанима активностима у земљи“.

С друге стране, Чижов је похвалио македонског председника Ђорђа Иванова, који је под притиском Запада да да мандат за формирање владе лидеру СДСМ Зорану Заевру, за непоколебљивост у заштити уставног поретка земље.

„Када се то догоди, наравно, на њима је да одлуче“, рекао је Чижов додајући да се „не може направити излаз из политичке кризе уништавањем стубова земље“.

„Видели смо то доста у другим местима претходних година, доста“, рекао је Чижов.

Осврнуо се и на „тиранску платформу“ наводећи да она иде много даље од Охридског споразума из 2001, којим је окончан оружани сукоб између албанске Ослободилачке националне армије и македонских безбедносних снага и постављени темељи за побољшање права етничких Албанаца.

Према његовим речима, та платформа је противна уставном поретку у Македонији што, према његовом мишљењу, може штетити земљи имајући у виду тренутну ситуацију у којој се налази.

 

Танјуг

Коментари: