Бугарска новинарка Диљана Гајтанџијева је у току свог истраживачког рада пронашла траг тзв. «пута смрти». Ради се о илегалном снабдевању бугарским оружјем (у веома великим количинама), које је и даље потпуно «невидљиво» за гомилу специјалних служби и Европску унију. Бугарска је у овој шеми је «проводник», тј. марионета која ће изгорети ако нешто крене наопако. И док то нико не жели да види — иако се, уз доказе, о томе писало више пута, испоручивање оружја се наставља.

Једно од најквалитетнијих оружја, произведено по совјетском моделу у малој Бугарској (чланици ЕУ и НАТО-а) иде у руке разбојника и терориста у Сирији. Али Бугарска, која данас нема своју војску и одбрану, званично не продаје оружје. Ипак, тајно наоружавање оружјем бугарске производње се одвија несметано и бесплатно, доспева у Саудијску Арабију, а одатле даље у Сирију.

«Моји извори су ми рекли да се оружје редовно шаље у Саудијску Арабију преко Црног мора. Успела сам да сазнам тачно који брод га превози (познат је за сада бар један брод)», рекла је Гајтанџијева.

Према информацијама на сајту «Traffic marine.com», теретни брод «Мариане Даника», са данском заставом, превози робу прве класе опасности, односно, оружје и експлозив.

Брод плови несметано из правца Бургас, Бугарска ка Џеди у Саудијској Арабији. Ријад, наравно, демантује да помаже ал Нусра Фронту и «Исламској држави» (терористичка организација забрањена у РФ). Међутим, као и други чланови коалиције коју предводе САД, Саудијска Арабија подржава «Слободну сиријску армију», тзв. умерену опозицију.

Диљана Гајтанџијева је такође успела да интервјуише команданта Слободне сиријске армије, који је, како је рекла, био толико разочаран, да је одлучио да информације учини јавним. Командант (Малик ал Курди) је објавио да канале испоруке илегалног оружја контролишу САД, Велика Британија, Француска, Саудијска Арабија и Катар.

Они који су добили то оружје требало је да се придржавају одређене идеологије — мислим на радикални ислам. Штавише, како је Ал Курди рекао, шеф западне коалиције је са свим тим упознат.

«Слободна сиријска армија је упозорила Американце и Европљане да се оружје које пролази кроз њен Генералштаб, испоручује групама које су званично терористичке», каже Гајтанџијева.

 

Асја Зујан, Бугарска, специјално за Њуз фронт (News Front)

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;