Црногорске Дневне новине су објавиле чланак «Руски шпијун Вињамин Стрига био на привременом раду у Будви» који вам у целости преносимо. Иначе, у чланку  су уредница News Fronta Оксана Сазонова  и чланови њене редакције  окарактерисани као «новинарско-паравојни контакти у Србији».

Ево како су црногорске Дневне новине пронашле читаву руских мрежу шпијуна у Србији!

«Самозвани предсједник Координационог вијећа рускох грађана у Црној Гори Вињамин Стрига, у више од 50 наступа на руским тв станицама и порталима, покушао је да оцрни државу Црну Гору, пишу Дневне новине.

Упркос огромном вишегодишњем труду руске информативне, тачније пропагандне машинерије, њених патриота, аналитичара, тајних агената, исељеника на привременом (шпијунском) раду, све је било узалудно. Црна Гора постаје члан НАТО-а.

Зато су сви они ових дана у руским медијима активнији него икад. На све начине покушавају да објасне ‘руском народу’ како Црна Гора из братске, православне и ‘рајске’, постаје земља која Русе “хапси без разлога и изручује САД-у”?! Тако, поред других бројних измишљотина, прича мидовка Захарова…

У том контексту је, без икаквог објашњења, са сајта руске амбасаде у Подгорици  “под хитно” скинуто и обавјештење да је Влада Црне Горе и ове године донијела одлуку да се привремени боравак за руске грађане без визе у нашој земљи продужава са 30 на 90 дана. Очигледно се то некоме у Москви није уклапало у пропагандну матрицу која Русима треба да огади Црну Гору, пишу ДН.

И Руси се смију Захаровој

О томе колики је домет те кампање говори и реакција самих Руса. Они који су икад били овђе, или још бораве у Црној Гори, оштро су осудили кампању против црногорског туризма на државним руским тв каналима, и исмијали  саопштења које ревносно чита, иначе “good-loocking” Захарова.

Не помаже ни активирање самозваног предсједника Координационог вијећа руских грађана у Црној Гори, Вињамина Стриге, који због јавно испољеног непријатељства према Црној Гори вјероватно никада више неће смјети да крочи на њено тло. Ни он, ни њему слични, чије понашање су евидентирали не само надлежни органи, него и грађани Црне Горе, наводи се у тексту ДН.

Експерт за све и свашта

Стрига се представљао као велики познавалац односа у Црној Гори, експерт за све и свашта… Од туризма, преко економије, геополитике, црногорске историје, локалних политичких односа и, наравно, НАТО-а.

Он је, наводно, живио у Будви дужи низ година, и каже да се у то вријеме бавио новинарством, да је  имао приватну радио станицу на руском.

У емисији на руској ТВ из 2015. године под називом “НАТО је на Балкану: Црна Гора, Македонија, Србија?”, изјавио је: “

“Званично изјављујем да се наше организација никад није бавила политиком. Да, ми можемо да искажемо наше мишљење и симпатије, као, на примјер, према удружењу Гојка Раичевића, Игора Дамјановића, али ми као руска организација се не бавимо агитацијом за или против НАТО, то ради црногорски народ.”

Од тренутка кад је изговорио ову неистину, Стрига је имао више од 50 наступа на разним руским ТВ станицама и порталима, у којима је био позиван као “експерт” за политичка питања, везана прије свега за НАТО и Црну Гору, али ништа мање и за политички систем у ЦГ, њеног лидера Мила Ђукановића, односе на Балкану…

Призивао грађански рат у Црној Гори

Стрига је у свим јавним наступима жестоко заступао интересе политичких партија и организација које су се бориле против уласка Црне Горе у НАТО. Служио се добро познатим “аргументима” типа – Ђукановић увлачи насилно Црну Гору у НАТО јер је уцијењен због трговине цигаретама, државни апарат угњетава Русе и руски бизнис у ЦГ, слиједи грађански рат ако Црна Гора уђе у НАТО…

Фотографија којим Стрига наводно призива рат у Црној Гори

Ово је само дио фраза које Стрига понавља у руским медијима од почетка 2015. године.

Био је и чест гост портала NewsFront Србија и новинарке Оксане Сезонове, која је, након одрађене мисије на Криму, пребачена заједно са њеном екипом у Србију, како би ојачала руски утицај и била значајна карика у анти-НАТО пропаганди у Црној Гори и Србији.  Поред Оксане и Стриге, на слици се могу виђети и новинарка Српске ТВ из Црне Горе – Љубица Гојковић, познати актер анти-НАТО пропаганде у ЦГ, као и “Ноћни вукови”, чувена патриотска организација моториста Владимира Путина.

Гђе ће завршити Железњак?

Фијаско “Пете империје” у Црној Гори је многе од актера коштао положаја, ДФ је остао без финансијске подршке, па су остали без новца и за дуго најављивани референдум о НАТО-у.  Леонид Решетњиков је смијењен са функције директора центра, а Вињамин Стрига је изненада промијенио државу у којој живи. Иако је напустио Црну Гору непосредно послије октобарских избора 2016. године, и више се није враћао, то му не смета да свакодневно гостује  на руским телевизијама и лажно се представља као Будванин и предсједник удружења Руса у Црној Гори.

Остаје је да видимо како ће ова неуспјела мисија да се одрази на каријеру високог финкционера Јединствене Русије, Сергеја Железњака, али и других, рачунајући и оне који нијесу поменути у овом тексту. А било их је много…

У Црној Гори пропала “Пета империја”

Стрига је ширио своје новинарско-паравојне контакте и у Србији. Био је гост Руског центра за науку и културу у Београду, и говорио на тему НАТО у ЦГ. Интересантно је да је том скупу тада присутствовао и Немања Ристић, којег црногорско тужилаштво потражује због умијешаности у покушај  државног удара. На једној од фотографија су Ноћни вукови, новинарка Оксана и Стрига, а у рукама држе заставу на којој пише: Ратници пете империје!

Све шпијун до шпијуна. Екипа News Fronta са уредницом Оксаном Сазоновом, Ноћни вукови, протојереј руске цркве Виталиј Тарасјов, Немања Ристић, и биста цара Николаја!!

За кованицу “Пета империја” је, иначе, задужен Дугин, а главни промотери те идеје на Балкану су са Института за стратешка истраживања на чијем је челу био Леонид Решетњиков, а његови главни помоћници Никита Бондарев, Драгана Трифковић – ДСС, Вињамин Стрига и нама позната лица из анти-НАТО покрета у Црној Гори: Кнежевић, Мандић, Гојко Раичевић (ИН4С), Марко Милачић, Игор Дамјановић…

Ова дружина задужена за пласирање измишљених прича о Црној Гори и НАТО-у била је под директном командом високог функционера Јединствене Русије Сергеја Железњака и његовог помоћника Виктора Колбановског.

Уз сву политичку и финансијску подршку која је била стављена Железњаку на располагање, пројекат “Пете империје” је у Црној Гори доживио тотални фијаско.

Стрига као “портпарол” Мандића, Кнежевића…

Овај “насумице изабран” представник Руса који живе у Црној Гори има индикативан круг пријатеља, за обичног туристу којем се свиђела Црна Гора и који је одлучио ту да живи. Тако се руски Будванин Вињамин Стрига често налазио у друштву Дугина, Путиновог идеолога и уредника сајта Катехон, који је у власништву већ доказаног “пријатеља” Црне Горе, “православног олигарха” Константина Молофељева.

Стрига је, наиме, био чест гост портала и ТВ станице Цариград у власништву Молофељева, као експерт за дешавања у ЦГ. Углавном је служио као “портпарол” у емисијама гђе су саговорници били ликови попут Мандића, Кнежевића, Дамјановића и Милачића, који су износили бруталне неистине о Црној Гори.

Приредила «руски шпијун» Лола Ђорђевић

Тагови: ; ; ;