Ради «другог Хан Шејхуна» сиријски провокатори припремили су целу представу. Познат је и износ уговора и шокирајући детаљи.

Снимање је организовала тзв. сиријска опозиција заједно са припадницима терористичке организације «Џабхат ан Нусра». Према оперативним подацима обавештајних служби у снимању овог шоу програма учествује и ТВ канал Ал Џазира. Место снимања су рушевине фабрике уља и радио релеј. Ангажовани статисти су локална деца. Позната је чак и сума овог уговора. За хиљаду сиријских фунти деца ће изигравати жртве хемијског напада. На лице места довезена су ватрогасна и амбулантна возила. Активисти «Белих шлемова» довели су ради учешћа у маси десетине становника насеља Ериха и Џиср ер Шугур. Терористи «Џабхат ан Нусра» одговарали су за сценарио. Спаљивали су гуме симулирајући експлозију авијацијских бомби.

Ирански новинари су, изгледа пронашли доказе да су «Бели шлемови» хтели да из мртвачнице украду тела деце и да их представе као жртве хемијског напада, и искористе за снимање. Мистификација је толико цинична да је тешко поверовати у њу. Али ништа се не може порећи.

Врло вероватно је да је овакав сценарио тестиран по први пут 4. априла у граду Хан Шеихун. И тест је успео. На Западу су сви беспоговорно поверовали у «очигледне злочине Башара Асада», а амерички председник Доналд Трамп је брзоплето наредио напад крстарећим ракетама на сиријску војну базу.

Врло је вероватно да су нови снимци лажних хемијских напада у градовима Ериха и Цеср ер Шугур намењени лаковерној публици на Западу.

Могући циљ провокације је пропаст преговора у Астани где је постигнут споразум о стварању безбедоносних зона ради раздвајања зараћених страна — сиријске војске и тзв умерене опозиције.То би могло довести до примирја које терористима није потребно, наводи новинар НТВ Роман Собољ.

Тагови: ; ; ; ;