Зоне безбедности, које се формирају у Сирији, биће затворене за ратне авионе САД и авионе коалиције предвођене САД, рекао је руски изасланик на мировним преговорима о Сирији у Астани Александер Лаврентјев.

Турска и Иран прихватиле су у четвртак руски предлог за формирање сигурних зона у Сирији, што су Уједињене нације поздравиле, док су САД изразиле скептичност.

Лаврентјев је, одговарајући на питање Таса, додао да дозвола Савета безбедности УН није неопходна за успостављање деескалационих зона у Сирији, али да Москва очекује да ће СБ УН подржати ту одлуку.

Русија, Турска и Иран потписали су јуче меморандум о формирању зона безбедности у Сирији, за који је представник делегација сиријске опозиције одмах рекао да га не може прихватити.

Као разлог одбијања навео је да формирање зона безбедности може да угрози територијални интегритет Сирије, као и да не сматра Иран земљом која ће гарантовати мировни план.

У међувремену је саопштено да ће се састати руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Рекс Тилерсон и разговарати о зонама безбедности у Сирији на састанку планираном за овај месец на Аљасци.

Тагови: ; ; ; ; ; ;