Власти Велике Британије упозориле су грађане који планирају да путују у Босну и Херцеговину на могућности терористичког напада. У упозорењу британске владе наводи се да напади могу бити насумични, као и да се може десити да мета буде неко место које посећују странци.

Британске власти упозоравају и на могућност напада терориста на верске објекте.

У упозорењу које је издато будући да БиХ сваке године посети 9.000 Британаца, напомиње се да су се у БиХ 2015. године догодила два терористичка напада – 27. априла у Зворнику, када је један полицајац убијен а двојица су рањена, и 18. новембра у спортској кладионици у Рајловцу у близини Сарајева, када су усмрћена двојица припадника Оружаних снага БиХ, а три лица рањена.

«Постоји вероватноћа да би терористи могли да изврше нови терористички напад у овој земљи», наводи се у упозорењу објављеном на сајту британске владе.

У упозорењу се указује да минска поља у БиХ и даље представљају опасност, нарочито у изолованим сеоским подручјима и на планинама.

«Услед појаве поплава и клизишта претходних година, минска поља су померена, а ознаке које упозоравају на опасност су уништене», наводи се у саопштењу.

Указује се да је стопа криминала усмереног против страних држављана у суштини ниска, али се скреће пажња на џепароше у градовима и у возилима јавног превоза. Посебну пажњу, како наводе, треба обратити на места која су популарна међу туристима.

Британске власти напомињу да европска здравствена књижица не покрива БиХ и препоручују својим држављанима да пре него што крену у ту земљу прибаве путничко и здравствено осигурање, које укључује и евакуацију амбулантним хеликоптером.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ;