Давне 1830. године, на Ђурђевдан, Милош Обреновић упутио је распис старешинама ондашњих нахија за захтевом да му „из задружних и имућнијих кућа, по стасу и угледу, одаберу младиће за његову Гарду”.

Књаз није хтео бити окружен обичним «простим војницима», већ је лично поставио услове за одабир „сви одреда да су здрави, неожењени и у сваком погледу примерени момци, непијанице и неветрогоње и ако је могућно, да буду писмени”.

Тако је настала Гарда.

Након интонирања химне Републике Србије и одавања почасти погинулим припадницима Гарде, председник Томислав Николић је уручио одликовања јединицама и установама Војске Србије.

Честитајући празник овој елитној јединици , председник Николић је истакао да је «Гарда јединица војничке части и војничких врлина која постоји готово колико и модерна српска држава“

Председник је посебно истакао учешће Гарде на војним парадама у Москви и Пекингу и додао да је са гардистима пре три недеље обележена 100. годишњица искрцавања Српске војске на Крф у Првом светском рату.

Подсећајући на славну историју  не само Гарде, већ и српског народа , председик Николић је рекао «да смо дужни да памтимо и поштујемо несаломиву снагу и вољу гардиста који су пре једног века начинили изузетан подвиг када су у зиму 1915. и 1916. године, током повлачења према Грчкој, гардисти су на рукама носили свог остарелог и оболелог краља Петра Првог Карађорђевића преко залеђених албанских планина».

Након говора предсеника, уследио је дефиле дела јединица Војске Србије уз пратњу оркестра Гарде.

Поред припадника јединица у свечаном дефилеу учествовала су и борбена возила и артиљеријска оруђа као и возила посебне намене, попут возила којима се возио Тито- два мерцедеса пулмана као и бели пинц гауер, који је превезао тело патријарха Павла до манастира Раковица где је сахрањен.

Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ;