Сједињене Америчке Државе губе лидерство, док Европска унија, напротив, постаје поуздан партнер у решавању светских проблема, изјавила је шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

„Европска унија има могућност да заузме позицију поузданог и снажног партнера у решавању великих светских проблема, у оним сферама у којима Вашингтон губи своје лидерство“, изјавила је она на конференцији у Фиренци.

Могеринијева је истакла да је током недавне азијске турнеје чула један те исти сигнал — да је неопходна ближа сарадња с Бриселом не само у економији и трговини него и на плану безбедности и решавања регионалних криза, у Сирији, на Корејском полуострву, у Авганистану и Палестини.

Одговарајући на питање о непредвидивости председника САД Доналда Трампа, Могеринијева је изјавила да „европски пут није играње с провокацијама“.

„Људи желе да раде с ЕУ не због тога што нас воле него зато што знају шта од нас могу да очекују, а у овом геополитичком тренутку, предвидивост постаје додатна вредност“, уверена је шефица европске дипломатије

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;