Колона Ноћних вукова, састављена од 80 учесника мотомарша «Пут победе- Берлин 2017» из Русије, Словачке, Пољске, Немачке, Чешке и Бугарске су  «покорили» Словачку. Међутим, за разлику од непријатељски настројене Пољске и свих проблема које су у тој земљи имали, Словачка је сасвим другачије реаговала на долазак колоне Ноћних вукова.

Подсетимо, Пољаци су на све начине покушавали да врше опструкцију мото марша, између осталог и хапшењем и депортацијом једног члана Ноћних вукова због наводно истекле визе. Министарство Спољних Послова Русије, затражило  је од Пољске објашњење за њихово понашање и опхођење према учесницима мото марша.

Са Словачком је већ друга прича.

У Словачкој су Ноћни вукови добродошли. Како и не би били, када је на хиљаде војника Црвене армије животом платило слободу Словачке.

Током јучерашњег дана, Ноћни вукови су посетили војно-меморијални комплекс «Славин» у центру Братиславе, где су сахрањена 6.845 војника Црвене армије, који су своје животе положили за ослобођење Словачке од нацизма.

Заједно са  Ноћним вуковима цвеће су положили и представници руске амбасаде и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Словачкој Федотов Алексеј Леонидович.

Учесници мотомарша «Пут победе- Берлин 2017»  су такође посетили су Мемориал центар Црвене армије у граду Зволен, у централној Словачкој, где су одали почаст жртвама рата.

На подручју овог  спомен обележја  сахрањено је у масовним гробницама приближно 7.600 совјетских војника, који су погинули у зиму и пролеће 1945. године, у борбама у Зволен округу.

На спомен обележју, скоро сви гробови немају имена.

 

News Front у сарадњи са прес службом Ноћних вукова свакодневно прати дешавања на мото маршу «Пут победе-Берлин 2017».

Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ;