Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун је извршио инспекцију артиљеријских јединица Корејске народне армије (КНА) на малим острвима Цанзхедо и Мудо у Жутом мору, која се налазе у близини спорне морске границе са Јужном Корејом, и позвао трупе да буде у потпуности спремне да «разбију  непријатеља о први гребен».

«Ким Џонг Ун је посматрао острво Јонхондо из перспективе на острву Цанзхедо. Након што је прочитао извештај о најновијим кретањима непријатељских снага у Јужној Кореји у северозападном делу острва и то да су јединице на острву Јонхондо добила појачање, он (Ким Џонг Ун) је прочитао и прегледао план артиљеријског напада са новим гарнизонима на непријатељске циљеве», каже се у извештају Севернокорејске Централне новинске агенције.

 

«Он (Ким Џонг Ун) је рекао да елитна артиљеријска јединица КНА, штитећи југозападну линију фронта, мора задржати највиши степен борбене готовости како би била спремна да кичму непријатеља разбије о први гребен», наводи се у саопштењу.

Тензије на Корејском полуострву су повећане у последњих неколико месеци у вези са бројем  ракетних проба Северне Кореје. САД кажу да не искључује војну акцију опцију против Северне Кореје, али намеравају да се фокусирају на економски притисак на Пјонгјанга путем санкција.

Тагови: ; ;