Амерички стручњак за безбедност, бивши аналитичар NSA и контраобавештајац Џон Шиндлер је за за New York Observer изјавио да запад треба да прихвати своје грешке у југоисточној Европи и да их исправи пре него што то учини Кремљ.

Према његовом мишљењу, прави изазов који стоји пред Западом је поништење штете коју су омашком нанели олупинама Југославије, пре готово целе једне генерације. Широм бивше Југославије, НАТО и ЕУ су инсистирали на очувању унутрашњих граница пропалог комунистичког режима, иако су оне представљале бирократски хир комунистичких функционера а не етничку збиљу.

„У региону су НАТО и ЕУ упорно заговарали фантазије етничког суживота и слоге, инсистирајући да се „братство и јединство“ из комунистичке ере, између различитих народа бивше Југославије може поново створити, уз довољно строгих буквица и новчане помоћи. Болна је истина да је маршал Тито одржао Југославију на окупу комбинацијом харизме, политичког знања и врло неугодне тајне полиције, а да НАТО и ЕУ немају ништа од тога. Уместо да прихвати неугодну реалност, Запад је покушао да очува комунистичке границе и нигде није успео. У БиХ и «Косову» су мањине, које су избегле или протеране током рата, увелико одбиле да се врате. Може се расправљати је ли то мотивисано више страхом или етничким партикуларизмом, али је чињеница да се не желе вратити неспорна“, тврди Шиндлер.

„Стога је време да Запад призна своје грешке у Југоисточној Европи и да су му заиста потребне нормалне националне државе са кохерентним границама. То ће захтевати поновно цртање Титових карата, што ће довести до губитака и добитака за све етничке групе. Међутим, ако се та промена изврши праведно, дугорочни резултати ће бити поучнији него опасан неред који сада постоји под НАТО и ЕУ“, преноси лист мишљење стручњака.

Као прву за «реконструкцију», Шиндлер предлаже Босну и Херцеговину.

„Та оронула псеудо-држава никада се није опоравила од катастрофе 1992-1995 Милијарде новчане помоћи су нестале захваљујући бујајућој корупцији и криминалу. Накарадно подељена између муслиманско-хрватске Федерације и Републике Српске, Босна и Херцеговина какву су створили Американци у Дејтону није функционалан облик владавине, и никада неће бити. Дејтон је био замишљен као краткорочно средство за крваве ране, али постао је трајан и непромењив, иако га више нико у држави не жели таквог“, пише аутор.

„Стога, време је да се она докрајчи а не да се поправља. Нека се Република Српска придружи Србији, као што већ одавно жели. Будући да нико не може разумно објаснити зашто се комунистичке границе Србије могу мењати, као што су мењане након рата на Космету, али границе БиХ не могу, НАТО и ЕУ треба да зауставе то лицемерје због кога Србија само додатно презире Запад. Етнички хрватским деловима земље, посебно западној Херцеговини, би требало допустити да се придруже Хрватској. Већина становника ионако већ има хрватске пасоше“.

„Остатку Босне и Херцеговине, сада предоминантно муслиманске, требало би допустити да иде својим путем са убрзаним придружењем НАТО и ЕУ. Та мала држава ће, економски и политички гледано, бити блиско везана уз Хрватску, а довођење остатка БиХ у западне политичке и безбедносне структуре може само побољшати регионалну стабилност. То ће помоћи да се неугодни проблем џихадиста у Босни угуши до краја“, закључује Шиндлер за New York Observer, а преноси „Бљесак инфо“.

Лист New York Observer је у власништву зета и вишег саветника Председника САД Доналда Трампа Џареда Кушнера.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;