Телевизијски канал РТ и агенција Спутњик поднеће тужбу поводом објава Агенције Франс прес о томе да су умешани у ширење лажних вести о кандидату за председника Француске Емануела Макрона, саопштила је главна уредница РТ-а и Спутњика Маргарита Симоњан.

„Рецепт лажи о РТ-у и Спутњику у изведби АФП-а и Макроновог штаба: узмите причу која с нама нема никакве везе, опишите корак по корак механизам њеног ширења који опет никако није повезан ни с РТ-ом ни са Спутњиком, додајте што више гнева праведника и накрају – обавезно! – ничим изазвано спомените РТ и Спутњик. Све је спремно за подгревање хистерије о ’руској претњи’ у француском друштву. Доста су лагали. Идемо на суд“, нагласила је Симоњанова.

Раније је АФП објавио материјал у којем говори о ширењу лажних вести о томе да је француски председнички кандидат Емануел Макрон наводно власник офшор рачуна на Бахамима.

Анонимни извор агенције из редова сарадника Макроновог штаба прича како су се, према његовом мишљењу, шириле ове вести, а причу завршава налозима на друштвеним мрежама који су, како он претпоставља, блиски РТ-у и Спутњику.

Наведено је да РТ није спомињао ову причу ни на једној од својих медијских платформи док Макрон није поднео тужбу за клевету.

Раније је саопштено да РТ захтева да се исправи чланак о наводној умешаности телевизијског канала у ширење лажних вести о Макрону.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;