Западни медији разоткривају величање нацизма у Украјини

Авигдор Ескин за РИА Новости

Прекјуче 3 маја је утицајни британски лист The Guardian известио о томе да власти у Кијеву отварају кривични поступак против хероја Великог отаџбинског рата Бориса Ефимовича Стекљара. Подсећамо да је 94-годишњи ветеран осумњичен за елиминацију нацистичког сарадника Нила Хасевича. Око самог кривичног поступка, о коме су руски медији известили још крајем априла, нема сензације (сви знају да се од модерне Украјине то може очекивати). Изненађење је да је украјински реваншизам изненада освануо у западној штампи.

Британске новине пишу да је Хасевич био активни члан УПА укључен у истребљење Јевреја и Пољака. И да је Врховна Рада Украјине прогласила чланове УПА за хероје и издала закон којим се забрањује критика нацистичких злочинаца.

О одлуци тужиоца да покрене гоњење 94-годишњег ратног хероја је нашироко писала и израелска штампа. Они су, поред оптужби да украјинске власти заговарају антисемитизам, писали и о срамотном понашању украјинске тајне полиције. Очигледно је да такви догађаји не могу да не доведу до погоршања односа између Израела и Украјине. Но, необично је да је реваншизам имао ефекат и на обично мирне Британце.

Борис Стеклиар је преживео рат, био рањен неколико пута, а након победе је у службама безбедности служио у ровенској области на откривању нацистичких сарадника. 1952 године је водио операцију потраге за пропагандистом УПА Нилом Хасевичем који је пре хапшења убио своја два саучесника, а затим извршио самоубиство. Према верзији коју је ових дана усвојило тужилаштво Украјине, Хасевич се није убио, већ га је елиминисао Стекљар.

The Guardian је цитирао главу јеврејског комитета Украјине Едуарда Долинског, који је отворено рекао да је Нил Хасевич активно учествовао у истребљењу Јевреја и Пољака и да је био ратни злочинац. Реч је о Бандеровом сараднику који су служио под немачком влашћу као «судија» и послао у смрт много недужних људи. Он је такође директно учествовао у убиству Јевреја након што су се Немци повукли 1944 године. Ова прича подсећа на ужасно насиље у Риги над херојем-партизаном Василијем Кононовим крајем деведесетих. Тада су партизана оптужили за елиминацију локалних колаборациониста.

Оштар тон The Guardian и израелских публикација у вези са акцијом Украјине показује да се можда мења став запада према политици Кијева. Пре две недеље је изашао и чланак у The New York Times у коме је Долински изнео податке о величању нацизма у Украјини. Тамо су изнете све чињенице у вези украјинске законодавне праксе о оправдавању и рехабилитацији нацизма. До недавно се овакви текстови нису могли наћи на страницама водећих западних новина.

Штавише, јеврејске организације у Украјини су се до недавно уздржавале од активног става по главним питањима кривичне идеологије. Подсетимо да Украјина злотворе из ОУН-УПА сматра херојима и да је забрањено критиковати их.

У Израелу је шест месеци пре Мајдана 62 чланова Кнесета (израелски Парламент) упутило апел Европском Парламенту о опасности од неонацизма у Украјини, посебно наглашавајући антисемитизам и русофобију партије „Слобода“ и њихових сарадника.

Надамо се да ће се Кнесет и израелске јавне организације поново активирати. Наравно, Украјина је далеко од Израела и фокусирана на унутрашње проблеме и тешке односе са својим суседима. Међутим, кривични поступак против 94-годишњег Стекљара би могао да пробуди Израелце и да их натера да буду активнији по питању величања нацизма у Украјини.

Ката

 

 

 

 

 

Коментари: