Поштовано господо!

Велика нам је част и задовољство да најавимо да ће се 17 маја у Великој дворани Коларчеве задужбине одржати концерт руског џеза уз учешће еминентног уметника из Русије, светски познатог саксофонисте и композитора Олега Кирејева.

Олег Кирејев је позната личност у џезу од 1984 године. Довољно је рећи да је свој први џез састав и снимање првог албума организовао још у доба Совјетског Савеза. Олега Кирејева заслужно сматрају пиониром етничког џеза у Совјетском Савезу и Русији.

Од 1990их наступа на бројним међународним фестивалима, пуно ради у Европи и САД. 1996 године је добио диплому џез фестивала у Монтреу за диван наступ, а 1997 године га је чувени Бирмингемски џез фестивал у Великој Британији назвао револуционарним руским музичарем.

2008 године је његова плоча добила престижну америчку награду Греми за најбољи савремени џез албум. 2011-2013 године је Олег створио концепцију и организовао у Москви први кроскултурни фестивал «Класика и џез».

Олег Кирејев одавно наступа на Балкану. Прошле године је његов бенд Орлан одржао бриљантни наступ на чувеном Нишвилу пред неколико десетина хиљада људи. Али, концерт на Коларцу је прва прилика да за његову уметност чују Београђани.

Олег Кирејев ће наступити у пратњи познатог руског пијанисте Јевгенија Гречишћева и српских пријатеља Милана Павковића (бас), Душана Иванишевића (бубњеви), Владимира Крњетића (труба) и Светлану Спајић (вокал). Специјални гост концерта ће бити чувени Васил Хаџиманов.

На концерту ће бити изведене класичне џез композиције у оригиналној импровизацији руских џезера и бројна дела руске композиторске школе, импровизације у стилу руског етно џеза, као и џез обраде популарних руских и српских мелодија. Публику очекује и неколико изненађења.

Позивамо све да дођу на први академски концерт руског џеза на Коларцу!

С поштовањем,

Пресслужба Амбасаде Русије

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;