Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак позвао је власт да затвори, како наводи, такозвани Руски хуманитарни центар у Нишу. «Такође, позивамо представнике власти да јавности дају прецизне одговоре о правој функцији и улози ове мистериозне установе», наводи Чанак у саопштењу, а преноси лист Данас.

«Након крупних политичких промена које ће се наредних недеља десити у Македонији, као и пуноправним чланством Црне Горе у НАТО, питање укидања руског обавештајног пункта у Нишу поставиће се као приоритетан проблем у измењеним регионалним околностима», сматра ЛСВ.

Он наводи да ће све државе у окружењу од јуна или бити чланице НАТО или већ на својој територији имају војне ефективе овог савеза и да ће се геополитички положај Србије тиме додатно усложнити, а питање војне неутралности и статуса потенцијалне руске базе у Нишу захтеваће поновна преиспитивања.

 «Укидање руског тзв. Хуманитарног цента у Нишу није само питање исправног разумевања међународних и регионалних околности, већ и очувања мира и стабилности у Србији», написао је Чанак.

Извор Ројтерс

Тагови: ; ;