Приче о уједињењу Албанаца само су пусти снови који се оживљавају увек када албански политичари пожеле да глуме патриоте, кажу међународни посматрачи за «Дојче веле». Таква прича одговара и српским и македонским политичарима.

Упркос бесу Београда, међународни посматрачи не верују да ће Албанци покушати да уједине своје територије ни насилним нити дипломатским путем.

Према њиховом мишљењу, вероватније је да су провокативне изјаве из Тиране и Приштине само својеврсни политички блеф уочи овогодишњих избора на Косову и у Албанији. Претња да ће границе бити промењене вероватније служи као притисак на Европску унију да начини уступке државама са доминантним албанским становништвом.

Баук који искрсава по потреби

Приче о уједињењу само су «пусти снови», тврди Фредерик Веслеј, виши сарадник у трусту мозгова Европски савет за међународне односе. Ипак, додаје, такве изјаве веома су корисне, како за албанске, тако и за неалбанске политичаре када треба да уједине своје бираче.

«Баук Велике Албаније је нешто што с времена на време искрсне — њега користе како албански лидери, тако и остали политичари на Западном Балкану. Када то одговара неким њиховим политичким циљевима, они то изнесу у јавност — или као албански сан или, ако је реч о Србима и Македонцима, као претњу од албанског национализма», каже Веслеј који је иначе неколико година радио као службеник ОЕБС-а и Уједињених нација на Косову.

У стварности, агенде Приштине и Тиране нису толико сличне колико то на први поглед делује, каже Веслеј.

«Иако идеја о уједињавању свих Албанаца садржи у себи емоционални моменат, она ипак нема подршку претерано великог броја бирача. Екстремиста увек има, то се може видети свуда, али ово је заиста рубна појава и не мислим да би од тога требало да се плашимо», закључује Веслеј.

Најбоље под кишобраном ЕУ

Недавне изјаве премијера Албаније Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија «не би требало узимати претерано озбиљно», оцењује Ердоан Шиполи са универзитета Џорџтаун: «Албански лидери се надају да ће привући више гласова националиста. Многе албанске политичаре оптужују да су поткупљени од стране САД, Европске уније, од ове или оне земље, и ово је њихов начин да покажу да су и они патриоте».

«Већина Албанаца, колико ја могу да приметим, сматра да је најбољи начин за уједињење — под кишобраном Европске уније. Албанци знају да би било веома тешко, ако не и немогуће чак и само изабрати лидера Велике Албаније, некога ко би могао да обавља ту функцију. Подршка за такву иницијативу је минимална», сматра Шиполи.

 

Подршка би могла да расте

Ипак, и Шиполи сматра да прича о Великој Албанији повлачи за собом и опасност. Људи у региону Западног Балкана уморни су од корупције и незапослености. Прозападно оријентисани Албанци сматрају да Европска унија не штити њихове интересе у Македонији и Србији, а «грађани Косова су љути јер им ЕУ не дозвољава да путују без виза».

«У таквим условима нормално је да национализам расте», оцењује Шиполи.

Дакле, закључује Шиполи, «у овом тренутку (идеја Велике Албаније) нема велику подршку. Али ако Европска унија настави са оваквом политиком према Албанцима генерално, а на Косову посебно, онда ће та идеја имати све већу подршку» .

Извор РТС

Тагови: ; ;