На друштвеним мрежама донедавно је објављивао своје фотографије са светских ратишта. Сада је Аустријанац Бењамин Ф. осумњичен за ратне злочине у Донбасу. Ко је тај човек и шта га је терало да ратује по свету? На основу аустријске међународне потернице пољски полицајци су овог човека ухапсили приликом преласка украјинско-пољске границе.

Најпре су медији погрешно јавили да се он борио на страни проруских  снага. Испоставило се, како је потврдило аустријско тужилаштво, да је учествовао у борбама али на украјинској страни.

Портпарол Тужилаштва Ерих Хабицл је изјавио да је ухапшени Аустријанац «учествујући на украјинској страни у борбама за аеродром Доњецк убијао  војнике који су се већ предали, али  и цивиле».

Тужилаштво није желело да ода идентитет ухапшеног човека, наводећи само да је он већ долазио у сукоб са аустријском законом у области недозвољеног прометa наркотика.

Према наводима аустријског листа Курир, ради се о Бењамину Ф. који је из села у једној живописној котлини на западу Аустрије.

Био је одличан ученик, учио је да свира виолину и желео да постане инструктор скијања. Чак је био и члан добровољног ватрогасног друштва. Међутим, грађанској идили је ускоро дошао крај.

Са 17 година је добио позив у аустријску војску. Инсистирао је на томе да своје «ватрено крштење» доживи на Косову као припадник Кфора. Али то није била авантура коју је тражио. На интервенције су увек слали француске војнике, Аустријанци би остали у касарни.

Бењамин Ф. је у једном интервјуу рекао да се на Косову на смрт досађивао.

Изазов је потражио у Африци. Пратио је бродове које су угрожавали сомалски гусари. Потом је безуспешно покушавао да га приме у француску Легију странаца. Вратио се у Аустрију и радио је у Бечу на пословима обезбеђења.

Чим су почеле борбе у Донбасу, он је пронашао истомишљенике на друштвеним мрежама. Позвали су га у Кијев одакле је продужио право на фронт.

Бењамин Ф. је о борбама које су беснеле у Донбасу током 2014. причао у интервјуу за бечки Курир рекао, да је тамо владао потпуни хаос. Многи војници су уништени пијанчењем. Када су потписали Мировни споразум из Минска, Бењамин Ф. се почео досађивати јер се сукоб претворио у рововски рат «као у Првом светском рату, са алкохоличарима и наркоманима у рововима».

Сирија, Ирак, Украјина

Отишао је у Сирију и прикључио се курдским Народним заштитним јединицама. Борци су за његов укус били превише религиозни, па се пребацио у Ирак, где су се војне снаге ирачког Курдистана «Пешмерге» бориле против «Исламске државе».

«Ту где је смрт, све је много живље», рекао је Бењамин Ф. у једном интервјуу.

После Ирака отишао је опет у Украјину, у добровољачку јединицу «Task Force Pluto» коју су основали један његов стари друг из аустријске војске и три Американца.

Ту јединицу је прошле године посетио немачки фотограф Тимо Фогт (фотографије). Са њима је провео неко време на фронту.

Он је овако описао своја искуства са петорицом Аустријанаца и Американаца: «То су млади људи, између 20 и 30 година. Отишли су са националистичким убеђењем да би подржали Украјину против Русије.»

Припадници ове јединице су носили тетоважу са старогрчком изреком «Молон Лабе». Предање каже да је персијски цар Ксеркс, предводећи надмоћну војску, захтевао од Спартанаца да предају оружје. Њихов одговор је гласио «Молон Лабе» – «Дођи и узми га!»

Извор РТС

Тагови: ; ; ;