Америчке власти траже извођаче радова за реконструкцију  ваздухопловне базе «Михаил Когалникану» у Румунији, који се налази 10 км од Црног мораСАД ће потрошити 100 милиона $ за реконструкцију ваздушне базе.

У року од три године, извођачи ће морати да обнове старе зграде и изградити нове. Поред тога, пројекат предвиђа развој инфраструктуре. Расписан је и тендер на сајту набавке Владе САД.

У документу се наводе конкретне ставке укључене у реконструкцију:

«Нови авио-терминал и контролни центар, укључујући и зграде за пријем и отпрему робе притиском на дугме, складишни простор, реконструкцију постојећег приступног пута и изградњу нове железничке линије која ће бити модернизована. Изградња карго простора , који ће се користити за паркирање и истовар авиона и хеликоптера, који  ће бити опремљен најсавременијим средствима комуникације, као и изградња приступног пута за танкере».

Од 2013. године, Букурешт је омогућио САД да користе објекте базе за потребе америчке војске, тако да је база постала важни транзитни центар, укључујући  слање војника у Авганистан. Само у периоду од 2012. до 2014. године, кроз базу је прошло око 20 хиљада војника из САД и Немачке.

У фебруару 2017. године у ваздухопловну базу «Михаил Когалникаану» распоређено је 500 америчких војника, који су стигли да ојачају НАТО трупе у региону.

Амерички амбасадор у Букурешту Ханс Клем, рекао је да ширење америчког војног присуства ће ојачати НАТО способност да одржи мир и безбедност у региону југоисточне Европе и Црном мору.

Подсетимо руски министар одбране Сергеј Шојгу је рекао да Москва контролише  одржавање НАТО вежби у Црном мору.

«Одлуком Главног штаба и команданта Јужне војне области, сви поступци ове групе и њихов рад у Црном мору, су наравно под присмотром «, рекао је шеф руског Министарства одбране.

Министарство је јасно нагласило  да НАТО вежбе  у Румунији  види као непријатељски гест према Москви, а постављање америчког ракетног штита у тој земљи — као претњу по руску националну безбедност.

 

Тагови: ; ; ;