Странка бившег македонског премијера Николе Груевског ВМРО-ДПМНЕ тврди да је у Македонији «почела реализација Тиранске платформе» и да «пристижу фактуре за антидржавно и издајничко понашање СДСМ и њиховог председника Зорана Заева».

«Таљат Џафери је најавио да ће озваничити албански језик на целој територији, а Собрање Републике Македоније биће трећи парламент у региону у којем ће седнице бити вођене на албанском језику», изјавио је на данашњој прес-конференцији посланик ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев.

Он је навео да је Џафери казао да ће седнице водити и на албанском и на македонском језику.

«Тиме се Таљат Џафери јавно наругао у лице Зорану Заеву који је сопсвтени народ вређао и понижавао само да би нелегално изабрао Таљата Џаферија за председавајућег Собрања», рекао је Данев.

Он је додао да Заев ћути и око постављања албанске заставе у кабинету председавајућег Собрања.

«Таљат Џафери је јавно изјавио да нема намеру да уклони албанску заставу из кабинета», казао је посланик ВМРО-ДПМНЕ.

Посланици водеће странке Албанаца у Македонији ДУИ су 27. априла заједно са представницима Социјадемократског савеза Македоније (СДСМ) у Собрању изабрали члана ДУИ Таљата Џаферија за новог председавајућег парламента, након чега су демонстранти који се томе противи упали у Собрање.

Џафери је у међувремену преузео кабинет председавајућег Собрања, а лидер СДСМ Зоран Заев захтева од македонског председника Ђорђа Иванова да му повери мандат за формирање владе у којој би био и ДУИ.

 

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;