На данашњи дан је Владимир Владимирович Путин ступио на дужност у трећем мандату.

Путин је ушао у велику политику 1999 године као први заменик и вршилац дужности председника Владе Русије. Затим је 2000 године постао други Председник Русије, након Бориса Јељцина. Ту функцију је заузимао два пута за редом. 2008 године је новоизабрани Председник Дмитриј Медведев потписао указ о именовању Путина за председника Владе Русије.

Трећи пут је Путин постао Председник 2012 године, почевши свој посао потписивањем такозваних «мајских указа» — широким социјалним програмом. Трећи Путинов мандат се завршава у пролеће 2018 године, пише Спутњик.

Према мишљењу експерата, за протеклих 17 година Запад је одлично схватио ко је «мистер Путин». Данас га и у Русији и у иностранству сматрају политичарем светског значаја, али често и непредвидљивим.

Члан управе Немачко-руског форума Мартин Хофман за Спутњик каже да сматра да је почетком садашњег Путиновог мандата отвореност његове политике према Западу и жеља за сарадњом била много већа него што је данас, а шеф Фонда за развој цивилног друштва Константин Костин сматра да за западну публику Путин остаје непредвидљив политичар.

Експерти су склони да сматрају да спољна политика и позиција Русија на међународној арени под завесом трећег председничког мандата Путина треба да оду у други план и да ће тако највероватније и бити, док ће фокус бити на унутрашњим проблемима. Преостало време, као и четврти председнички мандат у случају учешћа и победе на изборима, Путин ће посветити промени система.

Питање учешћа Путина на председничким изборима, које ће бити одржани 2018 године, још није решено. На питање о учешћу Председника Русије Владимира Путина у кампањи 2018 године, његов портпарол Дмитриј Песков је рекао да тема председничких избора за сада није на дневном реду Кремља. Међутим, почетком ове године Песков је рекао да се нада да ће Путин учествовати на наредним председничким изборима.

Раније је Фонд за цивилно друштво саопштио да би, у случају учешћа на председничким изборима 2018 године, за Путина гласало између 70 и 75% бирача.

Ката

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;