Конгресу САД је поднет предлог закона који ће, ако буде усвојен, ратној морнарици САД дати право да контролише луке различитих земаља ради проверавања бродских терета, везано за поштовање санкција против Северне Кореје. Нацрт закона је већ прошао у Представничком дому Конгреса САД. ЗА је било 419 конгресмена. Против је био Томас Меси.

Иницијатор закона је председник Одбора Представничког дома Конгреса САД за међународне послове Едвард Ројс.

У случају усвајања закона, морнарица САД би себи дала за право да контролише бродове који излазе из руских далекоисточних лука Владивосток, Нахотка и Вањино. Његов предлог закона обухвата, поред три руске, и две кинеске луке: Дандун и Далијан, девет иранских: Абадан, Бандар-е-Абас, Чабахар, Бандар-и-Хомеини, Бушер, Асалује, Киш, Бандар-е-Ленге и Хорамшехир и три сиријске: Латакија, Банијас и Тртус.

Контрола би обухватила и међународне аеродроме у Техерану и Дамаску.

До сада је одреаговала само Русија и то веома оштро. Председник Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов је упутио поруку америчком државном и војном врху

„Надам се да тај нацрт закона никада неће бити реализован, јер његова имплементација предвиђа војни сценарио, са правом америчке војске да врши принудну инспекцију свих бродова. Та врста војног сценарија ми није јасна, јер је једнака објави рата”, рекао је он.

Први заменик председника Одбора за одбрану Државне Думе Андреј Красов сматра да се америчка контрола руских лука на Далеком истоку не уклапа у концепт одржавања међународне безбедности и нагласио да ни један амерички брод неће ући у територијалне воде Русије.

„Одговор може да буде само један. На сваки непријатељски потез према Русији и нашим савезницима, администрација САД ће добити адекватан одговор. У сваком случају, ни један амерички брод неће ући у наше воде. Наше оружане снаге и флота имају сва средства да строго казне оне који би се дрзнули да уђу у наше територијалне воде”, био је оштар Красов.

Председник думског одбора за међународне послове Леонид Слуцки упозорава САД да Москва неће дозволити контролу ни својих лука ни својих бродова.

„Москва никоме неће дозволити да се меша у унутрашње ствари РФ, нити да контролише наше луке и претреса наше бродове. Било где у свету”, био је категоричан Слуцки.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;