Пре тачно 18 година, са три НАТО пројектила је погођена зграда кинеске амбасаде. Тог дана су погинула три кинеска новинара, дописници листа «Гуангминг жибао» Син Сингх и Џу Јинг и новинар агенције «Синхуа» Шао Јунхуан.

Поводом годишњице, положени су венци на спомен плочу погинулим Кинезима током НАТО агресије на СР Југославију 1999 године. Скупу је присуствовао кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић су одали пошту настрадалим кинеским новинарима крај спомен плоче која је постављена на месту где ниче Културни центар Републике Кине.

«Напад на зграду амбасаде је доказ да није постојао циљ у нашој земљи који је могао да буде поштеђен. Гађане су болнице, мостови, пруге, страдала су деца, а војни циљеви су наравно били прва мета», рекао је Младеновић.

Амбасадор Кине је окупљенима рекао како је спомен плочу убијеним Кинезима, прошле године посетио и Председник Кине Си Ђинпинг.

«Дошли смо овде да одамо почаст жртвама бомбардовања СР Југославије 1999 године. Наша порука је да се у име мира сећамо жртава. Историју не заборављамо и трудимо се да радимо на очувању мира у целом свету», рекао је амбасадор.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;