У Керченском мореузу, у близини локације где се гради мост ка Криму, посада плутајућег крана је помогла да се са дна мора извуче авион из времена Великог отаџбинског рата, јављено је на сајту Кримског моста. У питању је мали, једномоторни ловац Р-40, познат као «Китихавк». Њега су САД испоручиле Совјетском Савезу на позајмицу. Амерички ловац је добро очуван, а након обнове би од њега могао да се направи споменик.

«Рониоци са наше конструкције су се укључили у акцију. Служба капетана морске луке Кавказа нам је пружила максималну помоћ. За сваког од нас је ово дан сећања на војнике који су се борили за нашу будућност», рекао је капетен плутајућег крана Игор Демјаненко.

Авион је био на дубини од девет метара, на шест километара од таманске обале. Труп са крилима и репом је масе од преко 3,5 тоне. Очувано је чак и оружје — шест митраљеза «Браунинг» калибра 12,7 мм са муницијом.

«Током прелета је авион можда оштетила артиљерија противника. Лежао је на дну носом ка обали Тамана. Очигледно је да је пилот покушао да га довезе до базе», сматра вођа групе за претрагу «Велики десант — 2017» Алекандар Елкин.

Према његовом мишљењу, пилот је успео да спусти ловца на воду. Можда је чак и преживео. Ентузијасти планирају да среде авион и да га поставе на један од многих историјских локалитета у на полуострву Керч.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;