Председник Македоније Ђорђе Иванов је, на Форуму о глобалном лидерству 2017 у Истанбулу у организацији Универзитета Бахчешехир, изјавио да ЕУ пада на испиту по питању Македоније. Према његовим речима, данас постоји писани траг за последњих 3000 година историје човечанства, од којих је чак 2700 година протекло у ратовима.

«Свет је у глобалном смислу у миру живео 300 година. Ту смо суочени са једним парадоксом. Можемо видети да су најдуже године мира забележене на Балкану, Кавказу и на Блиском истоку», рекао је Иванов.

Иванов сматра да ЕУ, као и Титова Југославија, представља пројекат мира, али да не успева да пронађе решење у кризним периодима.

«Све је перфектно док траје мир. ЕУ, као што је то имала и Југославија, има проблем непостојања метода за кризу», каже он, додајући да је Македонија донела одлуку о приступању ЕУ али да, због ставова ЕУ, још није успела да у њу уђе.

«Учинили смо све што су тражили од нас. У Ирак смо 12 пута слали своје мисије у оквиру НАТО, у Авганистан чак 24 пута. Ипак, нисмо прихваћени у чланство, јер нам је име Македонија. До сада је осам пута стигла препорука Еврпоска комисије за почетак преговора, но датума још нема. Јер, име ваше земље је Македонија, ви сте Македонци и језик којим говорите је македонски. ЕУ пада на испиту по питању Македоније. Док ЕУ, са једне стране, промовише људска права, заштиту сопственог идентитета и друга права, она за Македонију не важе», закључио је Иванов, а преноси Анадолија.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;