Министар енергетике Александар Антић је изјавио данас да Турски ток за сада обухвата само изградњу гасовода између Русије и Турске, али да Влада Србије пажљиво прати тај пројекат пошто би наша земља евентуално могла да се прикључи уколико би се тај гасовод развијао у наредном периоду.

„Србија тренутно има само један правац снабдевања гасом преко Мађарске, неопходно је да извршимо диверсификацију”, рекао је Антић на отварању конференције „Нова српска енергетска стратегија”.

Он је истакао да Влада Србије прати шта се дешава са пројектима као што су Северни ток 2 и Турски ток додајући да су све то неке шансе за нас.

„Гарантујем да ова влада није заљубљена ни у један пројекат, већ поклања пажњу свим пројектима који могу да обезбеде грађанима сигурне енергенте по конкурентним ценама”, нагласио је Антић.

Коментаришући то што је Гаспром објавио да је почела градња гасовода Турски ток између Русије и Турске, Антић је казао да је Турски ток у овој фази потписан само за правац снабдевања гасом за турско тржиште.

„Пажљиво пратимо да ли ће се тај гасовод развијати и даље и у наставку представљати нову инфраструктуру која може да буде од значаја за нас и одговорно разматрамо све могућности и сва сценарија и бићемо део решења која су реална”, навео је он.

Он је рекао да Србија ради и на гасној интерконекцији са Бугарском и да је предвиђено финансирање кроз грант ЕУ од 50 милиона евра .

„Остаје питање како ћемо то све напунити гасом”, додао је Антић. Изградња гасовода Турски ток је почела у Црном мору, близу обала Русије.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;