Велики НАТО међународни војни маневар «Пролећна олуја 2017» почели су у Естонији, уз учешће 9.000 војника, саопштио је данас естонски Генералштаб.

» Данас је почела «Пролећна олуја», по петнаести пут, уз учешће 9.000 војника из Естоније и савезничких земаља» — наводи се у саопштењу и додаје да се вежбе завршавају 26. маја.

Саопштено је и да се маневри изводе већином на северном и северозападном делу земље.

Према саопштењу америчке здружене команде у Европи, један од циљева ове вежбе је «развијање међусобне сарадње и ефикасности са колегама из земаља НАТО чланица.

Средином фебруара, НАТО је већ одржао војне вежбе «ПАССЕX» у Црном мору, заједно са колегама из Канаде, Шпаније, Румуније и Бугарске. Вежбе су за циљ имале «тактичко маневрисање, одбрану од напада из ваздуха, одбијање аисметричних напада непријатеља изнад воде, испоруку важног терета хеликоптером и сличне вежбе», навели су из Алијансе.

Такође у фебруару, источниделови Црног море били су поприште војних вежби на челу са Румунима, које су носиле назив «Морски штит», а у којима је учествовало 16 ратних бродова и 10 авиона који су за циљ имали увежбавање «одвраћања руске претње».

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је, коментаришући учестале НАТО вежбе на прагу руске границе коментарисао да «Москва пажљиво посматра сваки корак током тих ратних игара, и да је спремна на било какве нежељене догађаје».

У јеку тих вежби огласио се и председник Русије Владимир Путин, који је оптужио НАТО за мешање у унутрашње ствари Русије и покушај провокације и изазивања конфликта.

«Упозоравам НАТО алијансу да својим војним маневрима представља претњу по глобалну безбедност, а све под новоформираним плаштом одбране од наводне руске претње» — изјавио је руски председник.

У вежбама учествује више од 800 британских и 300 француских војника. Њемачка је послала 400 војника, а учествују и војне снаге из Канаде, Финске, Грузије, Летоније, Литваније, Холандије, Пољске, Шпаније, Украјине и САД, јавио је «Спутњик».

Тагови: ;