Премијер и новоизабрани председник Александар Вучић изјавио је у интервјуу за Прву телевизију да ће и Београд имати помоћ људи из света у дијалогу са Приштином.

На тему Олбрајтрове и Ахтисарија који се помињу као могући саветници Приштине у дијалогу у Биселу, Вучић је рекао:

«Свакако да ће они бити од помоћи албанској страни, јер ти људи имају углед у једном делу светске јавности, код нас, нажалост имају негативан рејтинг, али имаћемо и ми људе који ће нашу страну да помогну и то ће бити имена која нису мање значајна од тих које могу да доведу Албанци», закључио је.

Ангажман Олбрајтове и Ахтисарија, каже, неће променити формат разговора, јер се о томе одлучује консензусом.

Упитан да коменатрише јучерашњу изјаву Милована Дрецуна о томе да Хашим Тачи «испод жита покушава да прогура идеју о размени територија», Вучиц је рекао да Дрецун то може да говори, али да он као премијер и изабрани председник то не може чак ни да коментарише.

Премијера највише брине, кад је реч о региону, ситуација у БиХ, за односе с Албанцима казе да су тешки, с Хрватском сматра да треба много отвореније да разговарамо.

Тако је најкраће одговорио на питање Прве ТВ шта види као највећу опасност за Србију у региону.

«Највећа опасност је БиХ, због односа у тој држави, и е мислим тиме ништа лоше, напротив говорим о њиховом значају. Наши односи с Албанцима су много тешки и морамо, и једни и други да правимо бољи амбијент», рекао је Вучић.

С Хрватима треба отвореније да разговарамо, поручио је, а затим то појаснио на примеру несталих особа, где, како каже, морају у Хрватској да буду отворенији и да признају да је ипак много више несталих Срба него Хрвата.

«Треба да буду искрени према својој јавности и да то кажу», навео је премијер и додао: Ми бисмо све на свету дали да Срби у Хрваској имају положај какав имају Хрвати у нашој земљи».

Осим тога, навео је, брину га пензије из БиХ, Агрокор и, наравно, идеја о великој Албанији.

За приватизацију РТБ Бора заинтересоване су, између осталих, три кинеске компаније — две државне и једна приватна, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Гостујући на телевизији Прва он је рекао да Србију и Кину везује много пословних планова и најавио вечеру са једним од најбогатијих кинеских инвеститора.

«Са Кином разговарамо на дневном нивоу. Амбасадор те земље у Србији Ли Мачанг је на дневном нивоу и мом кабинету. Не у Влади, већ у мом кабинету», рекао је Вучић.

Он је додао да ће представнике Кине замолити да улажу у фабрику шавних цеви, али и за РТБ Бор.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;