Полиција је применила сузавац и гумене метке против учесника демонстрација које се данас одржавају у источном делу Париза, против изборних резултата, преноси дописник РИА НОВОСТИ са лица места.

Марш против резултата избора започео је на Тргу Републике. Демонстранти су дошли до Булевара Бомарше где им се на путу испречио кордон полиције.

Како преноси дописник с лица места након провокације демонстраната против полиције, припадници полиције су одсекли од главног марша њихову авангарду тако да се део младих нашао у «сендвичу» између полицијских кордона. Остатак демонстраната је остао позади.

Полиција је претукла новинара француске верзије Спутника, коме су отргли заштитни прслук и покушали да разбију телефон с кога је водио директан пренос. Још неколико новинара је било подвргнуто нападима полиције.

 

Након објављивања прелиминарних резултата председничких избора у Француској започеле су масовне демонстрације које су прерасле у сукоб са полицијом. Агенција Франс Прес јавља, позивајући се на полицијске изворе да је 140 људи приведено а да је за 9 одређен притвор.

У недељу је у Француској одржан други круг председничких избора у коме је победу однео председнички кандидат Емануел Макрон са освојених 66,1 % гласова. Излазност је била 75%. При том, око 3 милиона бирача оставило празне листиће а око милион је оштетило листиће.

Тагови: ;