Председник Европског језврејског комитета Вјачеслав Моше Кантор посетио је јутрос, заједно са омладином јеврејске заједнице Русије, концентрациони логор Освенцим. Он је том приликом додао да је црвена армија остварила најбољи резултат приликом ослобађања овог логора смрти.

Омладинска делегација јеврејске заједнице из Русије која броји око 1000 чланова из 45 градове РФ посетила је данас комплекс бившег концентрационог логора Аушвиц- Барнеу у знак сећања на трагедију јеврејског народау Другом светском рату а као знак признања за подвиг Црвеној армији која је ослободила Европу и десетине хиљада затвореника из концентрационих логора, спасивши стотине хиљада Јевреја у Мађарској и осталим земљама Европе. Путовање је било уприличено поводом Дана победе и Великог отаџбинског рата.

Организатор акције «Марш живота» је главни рабин у Русији а она је одржана под патронатом и уз подршку Европског јеврејског комитета и њеног председника Вјачеслава Моше Кантора а такође главног рабина Русије Берла Лазара и председника Федерације јеврејских заједница Русије Александра Борода.

«Бити овде данас је наш дуг не само како би се одала почаст због шест милиона невиних жртава него и да се не заборави да је Црвена армија ослободила логор смрти Аушвиц-Биркенау и остварила највећу улогу у ослобађању логора смрти и престанка масовног убијања људи. Наш дуг је да не заборавимо оне који су не жалећи сопствени живот спашавали наш народ и до краја времена ћемо памтити њихово велико дело»- рекао је Кантор.

 

Према његовим речима садашње генерације живе у времену приступа информацијама о историјским чињеницама.»Али је веома важно за вас и ваше генерације асимилација моралних и етичких вредности а знање о догађајима из прошлости мора се преносити са генерације на генерацију како би се спречиле будуће катастрофе», додао је он.

Делегација ЕЈК и Јеврејске заједнице Русије запалила је свеће ун знак сећања на жртве и погинуле војнике. Они су се у Аушвицу сусрели са Батшевој Фридман преживелој холокауст.

Тагови: ;