Добитник Нобелове награде за мир Марти Ахтисари је изјавио да ће на јесен поднети оставку на место председавајућег мировне организације коју је пре 17 година основао како би допринео решавању глобалних конфликата.

Ахтисари, који овог лета пуни 80 година, саопштио је своју одлуку на састанку Иницијативе за управљање кризама и предложио некадашњег премијера Финске Александра Стуба да га замени на тој позицији.

Бивши председник Финске Ахтисари, 2008. године је добио Нобелову награду за мир као признање за неколико децења дипломатског и преговарачког рада.

Њему се приписује да је помогао да се оконча 30-годишњи конфликт између побуњеника Ацеха и Индонежанске владе, омогућио да Намибија добије независност и да је, заједно са руским изаслаником Виктором Черномирдином, учествовао у преговорима са Слободаном Милошевићем после којих је окончана НАТО агресија на СРЈ.

ЦМИ, независну финску организацију која ради на спречавању и разрешавању насилних сукоба кроз дијалог и преговоре, основао је 2000. године. Ахтисари је најавио да ће наставити да сарађује са организацијом као саветник.

 

Бета/РТС

Тагови: ; ; ;