У уторак у близини супермаркета у тајландском граду Патани, дошло је до две екплозије при чему је 40 људи повређено, преноси Франс прес позивајући се на локалну полицију.

Експлозивне направе су експлодирале са малом разликом у времену око 14.00 по локалном времену (10.00 МСК).

«Прва бомба је била мала, нико није повређен, док је друга експлозија већа — не знам за сада да ли је то била аутомобил бомба», рекао је представник агенције покрајинске полиције града Патани. «У овом тренутку се зна да је 40 људи повређено, а стање једног од њих је тешко», додао је он.

У провинцијама на «крајњем југу» Тајланда — Наративат, Патани и Јала које се граниче са Малезијом, од 2004. године активна је група муслиманских екстремиста из сепаратистичких организација који захтевају аутономију за регионе Тајланда. Током сукоба је од експлозија и оружаних напада који се на «крајњем југу» јављају на недељној бази, у региону је убијено више од 5,8 хиљада људи, углавном цивила.

Овај регион је насељен углавном етничким малајским муслиманима, док су већина људи у Тајланду будисти. У прошлости, све три провинције биле укључене у полу-независну провинцију Султанат Патани, тампон-државу између Сијамом (сада Тајланд) и британске Малезије (сада Малезија), и постале су део Сијама почетком 20. века после склапања низа англо-сијамских споразума. Сепаратистички покрети настали у региону у прошлости.

Тагови: ; ; ; ;