Две експлозије на југу Тајланда, повређено 40 људи

У уторак у близини супермаркета у тајландском граду Патани, дошло је до две екплозије при чему је 40 људи повређено, преноси Франс прес позивајући се на локалну полицију.

Две експлозије на југу Тајланда, повређено 40 људи

Експлозивне направе су експлодирале са малом разликом у времену око 14.00 по локалном времену (10.00 МСК).

„Прва бомба је била мала, нико није повређен, док је друга експлозија већа – не знам за сада да ли је то била аутомобил бомба“, рекао је представник агенције покрајинске полиције града Патани. „У овом тренутку се зна да је 40 људи повређено, а стање једног од њих је тешко“, додао је он.

У провинцијама на „крајњем југу“ Тајланда – Наративат, Патани и Јала које се граниче са Малезијом, од 2004. године активна је група муслиманских екстремиста из сепаратистичких организација који захтевају аутономију за регионе Тајланда. Током сукоба је од експлозија и оружаних напада који се на „крајњем југу“ јављају на недељној бази, у региону је убијено више од 5,8 хиљада људи, углавном цивила.

Овај регион је насељен углавном етничким малајским муслиманима, док су већина људи у Тајланду будисти. У прошлости, све три провинције биле укључене у полу-независну провинцију Султанат Патани, тампон-државу између Сијамом (сада Тајланд) и британске Малезије (сада Малезија), и постале су део Сијама почетком 20. века после склапања низа англо-сијамских споразума. Сепаратистички покрети настали у региону у прошлости.

Коментари: