Присталице Грађанске иницијативе «За заједничку Македонију» протестовали су вечерас у Скопљу и још четрдесетак градова против такозване «тиранске платформе», која, како наводе, нарушава унитарност и целовитост Македоније.

Протест у Скопљу, који је одржан по 72. пут, почео је испред зграде Владе, а завршен је испред канцеларије ЕУ.
Представници иницијативе положили су цвеће испред споменика погинулим борцима против фашизма.
Један од организатора протеста Богдан Илиевски у обраћању демонстрантима рекао је да је избором Талата Џаферија, који је био један од команданата Ослободилачке националне армије, за председника Собрања прекршено много чланова Устава.
Он је упитао евробирократе како их није срамота да дају легитимност тако изабраном председнику и указао да је то истинска срамота за демократију.

«Уместо да се заједнички боримо против савремених окупација неке бирократе и дипломате то охрабрују и подстичу», нагласио је Илиевски.

Протести у Македонији почели су крајем фебруара, након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са политичким партијама македонских Албанаца припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрани државе.
Протести се одржавају сваке вечери, осим викенда, македонским градовима.
Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након превремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.
Криза је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламентарних избора, готово четири месеца после којих још није формирана Влада.

 

 

 

РТРС

Тагови: ;