Одлука о избору Таљата Џаферија за председника македонског парламента је објављена у «Службеном гласнику» Македоније. Чека се да Ђорђе Иванов да мандат.

Та одлука је објављена 10 дана након што је парлментарна већина изабрала Таљата Џаферија, посланика ДУИ, за новог председника Собрања, уз противљење појединачно највеће посланичке групе ВМРО ДПМНЕ.

Након тог избора у скупштину су насилно упали демостранти који подржавају ту странку, и у тим нередима повређено је више посланика парламентарне већине око СДСМ-а.

Таљат Џафери је, у међувремену, обавестио председника Македоније Ђорђа Иванова да је у Собрању формирана парламентарна већина коју чине СДСМ и албанске партије ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце која тражи мандат за формирање владе.

Из кабинета председника су потврдили да у добили захтев да лидеру СДСМ-а и парламентарне већине Зорану Заеву додели мадат и да ће Иванов «поступити у складу са Уставом и успостављеном праксом».

Шеф државе има рок од 10 дана да Заеву уручи мандат, који затим има рок од 20 дана да направи владу и програм предсатави Собрању.

 

Бета

Тагови: ; ;