Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је данас у Угљевику да је српски народ поносан на своје учешће у херојској борби против фашизма, на извојевану слободу и све тековине које су овом борбом потврђене.

Ђокић, који је и лидер Социјалистичке партије, подсетио је да је у борби против фашизма у свету учествовало 110 милиона људи из 41 државе, те да их је страдало од 55 до 60 милиона, што је највећи број жртава у историји ратовања.

«На просторима бивше Југославије било је 1,7 милиона жртава, међу којима велики број Срба, али и Јевреја и Рома. Ова три народа посебно су страдала у усташким логорима, попут Јасеновца», рекао је Ђокић који је присуствовао традиционалном обиљежавању Дана победе над фашизмом у Доњој Трнови код Угљевика.

Он је поручио да овакви скупови треба да подсећају људе на то да одустану од политике која води у сукобе, ратове и страдања.

«На нашим просторима смо презасићени сукобима и ратовима. Желимо да оваквим скуповима промовишемо мир, да негујемо сећање на оне који су страдали борећи се за слободу, пре свега нашег наорода на овим просторима, о чему треба говорити младим генерацијама. Важно је да је младих све више на оваквим местима», рекао је Ђокић.

Он је истакао да је Република Српска која је, такође, настала у херојској борби српског народа за слободу и равноправност, поносна на борце који су дали огроман допринос слому фашизма — највећег зла човечанства.

Ђокић каже да Русија данас на посебан начин баштини антифашистичку борбу и на најбољи начин показује целом свету да мора да победи за праведне циљеве и политику.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да се традиционално у Доњој Трнови обележава Дан победе над фашизмом.

«Посебно нас радује што овај велики празник обележавамо заједно са представницима Амбасаде Русије у БиХ, а знамо да је руски народ у Другом светском рату дао највећи допринос сламању фашизма», навео је Перић.

Председник Скупштине СУБНОР-а општине Угљевик Ратко Ђурковић рекао је да споменици у овом угљевичком насељу јасно говоре да је Трнова са правом названа «мала Москва».

Представник руске Амбасаде у БиХ на данашњем скупу у Доњој Трнови био је потпуковник Сергеј Сакирко, заменик војног и ваздухопловног аташеа.

Обележавања 9. маја — Дана победе над фашизмом почела је у Доњој Трнови полагањем венаца у меморијалном комплексу палим борцима — жртвама фашистичког терора.

Венце страдалима у НОР-у данас су положили делегације Владе Републике Српске, општине Угљевик, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, чланови Скупштине Субнора Угљевик, Скупштине Субнора Бијељина, те представници Месне заједнице Доња Трнова.

На спомен плочи у овом меморијалном комплексу уписано је 3.278 имена палих бораца, а у костурници је сахрањено 527 бораца који су углавном били из Срема и источне Босне.

Тагови: ;