Учесници «Бесмртног пука» прошетали су поводом 9. маја Дана победе над фашизмом Кијевом и Харковом где су их напали екстремисти. У Доњецку на истоку Украјине одржана је војна парада у организацији проруских снага.

Према наводима локалних медија, око 5.000 људи одало је пошту настрадалима у рату између Совјетског Савеза и нацистичке Немачке 1941-1945. године и положило цвеће на споменик Спомен славе.

Њима су се придружили учсници «Бесмртног пука» носећи слике ратних ветерана и Георгијевске ленте, Симбол победе над фашизмом, преноси АФП.

«Учесници Бесмртног пука окупили су се неколико метара од споменика Спомен славе у Харкову и почели да узвикују: Не фашизму! Они су певали песме и рецитовали стихове о грађанском рату у Донбасу», преноси Тас.

Када су запевали једну од песама избили су сукоби, пренела је агенција УНИАН. Интервенисало је око 50 полицајаца како би спречило веће сукобе.

Са друге стране, украјинске власти придружиле су се европским земљама у обележавању краја Другог светског рата 8. маја 1945. како би још више истакли дистанцирање Украјине од Русије и своју блискост са Западом.

«Нећемо више славити овај празник према руском сценарију», рекао је украјински председник Петро Порошенко групи војника.

Ипак полиција у Кијеву је саопштила да је око 3.000 људи носећи фотографије рођака који су се борили у совјетским редовима против фашиста прошетало украјинском престоницом.

Учеснике «Бесмртног пука» напала је група украјинских националиста који су на њих бацили димне бомбе након чега их је полиција удаљила, наводи АФП.

У Доњецку на истоку Украјине, одржана је војна парада поводом Дана победе над фашизмом у организацији проруских снага, којој је присуствовало више од 10.000 људи.

Тагови: ; ; ; ; ;