У заседи хришћанске побуњеничке групе у Централноафричкој Републици, убијена су четири припадника мировних снага Уједињених нација, осам их је рањено, а један се води као нестао.

Портпарол УН Стефан Дижарик рекао је да је у размени ватре погинуло и осам побуњеничких бораца, а мисија УН саопштила је да су преостали наоружани нападачи побегли у шуму.

Дижарик је додао да је мисија УН послала хеликоптер и додатне војнике да обезбеде место напада, удаљено око 470 километара од главног града Бангуија, и да наставе потрагу за несталим припадником мисије.

Навео је да су сви убијени и рањени припадници УН били из Камбоџе и Марока и да су УН у контакту са званичницима Владе Централноафричке Републике «како би осигурали да нападачи буду ухапшени и изведени пред лице правде».

Премијер Камбоџе Хун Сен рекао је да су грађани те земље били у инжењерској јединици која је радила на изградњи путева, мостова и других инфраструктурних објеката и да је до напада дошло кад су се они враћали у базу, у пратњи војника из Марока.

Спирала секташког насиља погађа ту афричку земљу од 2013. године, када су муслимански побуњеници збацили хришћанског председника.

УН су 2014. године у Централноафричку Републику послале мировну мисију, у којој је сада више од 12.000 војника који штите цивиле од насиља између хришћанских и муслиманских група. Око 890.000 људи напустило је домове од почетка конфликта, према подацима УН.

Последњи талас борби почео је у фебруару, а организација Хјуман рајтс воч саопштила је прошле недеље да је од тада убијено најмање 45 особа и да је 11.000 расељено услед напада наоружаних група.

Извор РТС

Тагови: ; ; ;