Градоначелник Дњепра (бивши Днепропетровск) Борис Филатов је после сукоба оних који су славили Дан победе са радикалима одлучио да престане градско финансирање организација које подржавају бетеране Великог отаџбинског рата.

«Од сада град прекида финансирање «борачких организација», написао је он на фејсбук страници. Градоначелник је истакао да ће њихови представници «заувек» бити избачени из градског већа.

«На наредној седници Градског већа ће бити издвојен новац за финансирање општинских синдикалних АТО ветерана (такозвана антитерористичка војна операције у Донбасу)», додао је Филатов.

Он се такође пожалио на ситуацију у полицији, коју је назвао «ненормалан».

«Ако се сећате, ја сам чак и јавно полицији укинуо друге субвенције из градског буџета», рекао је градоначелник.

Он се разочарао такође јер полиција није успела да стави под контролу «пар стотина хулигана».

«Ако се ситуација не промени, створићемо аналог немачком Фрајкору (добровољачки одред)», запретио је он.

Почетком двадесетог века у Немачкој је сторена добровољачка јединица Фрајкор која је касније расформирана. Многи од њих су касније били кључни функционери у руководству нацистичке Немачке.

На Дан победе у Украјинни дошло је до сукоба међу слављеницима и радикалима. Према званичним подацима 14 људи је побређено, укључујући шест полицајаца. Према речима званичника за спровођење закона, разлог за борбу је била «употреба политичких симбола» — учесници прославе носили су копије знамења Победе и заставе са совјетским симболима.

Тагови: ; ; ; ;