Победу на председничким изборима у Јужној Кореји прогласио је Мун Џае Ин – дете избеглица које су током рата педесетих година побегле из Северне Кореје.

Мун (64) је одрастао у сиромашној избегличкој породици, која се сместила на југоистоку Јужне Кореје. Током студија на Универзитету Кјунг Хе у Сеулу, придружио се продемократском покрету чији је циљ био свргавање диктаторског режима Парк Чинг Хеа, који је владао земљом док није убијен у атентату 1979.

Током 1975, Мун је провео неколико месеци у затвору због организације антивладиних протеста, да би га затим послали на одслужење војног рока у специјалним јединицама.

Почетком осамдесетих Мун је постао адвокат у канцеларији Рох Му Хјуна, заступајући углавном интересе радника и студената. Када је Рох Му Хјун почео да се бави политиком 1988, Мун га је следио и често говори да му је пријатељство са Рохом променило живот.

Рох је постао председник Јужне Кореје, а Мун је у локалним медијима постао познат као «краљев секретар».

Када је Рох опозван 2004. због наводног кршења изборног закона, Мун је радио као његов адвокат одбране, а суд га је вратио на председничку функцију.

Када је Рох напустио функцију и био оптужен за корупцију, Мун је поново био његов адвокат.

Пријатељство и блиска сарадња настављени су до Роховог самоубиства 2009. године.

Мун каже да га је Рохова смрт одвела ка већем политичком ангажману. На изборима 2012, изгубио је од касније опозване председнице Парк Геун Хје са око милион гласова.

Након корупционашког скандала у који је била умешана опозвана председница, подршка Муну је нагло почела да расте. После неколико месеци политичке неизвесности, у Јужној Кореји су одржани ванредни председнички избори, на којима је према излазним анкетама које су спровеле три телевизијске куће, Мун победио.

Извор РТС

Тагови: ; ;