Амерички председник Доналд Трамп дoнео је шокантну одлуку да смени директора Федералног истражног бироа Џејмса Комија, човека који је био на челу агенције задужене за истрагу веза између Трампове предизборне кампање и Русије.

Портпарол Беле куће Шон Спајсер је саопштио да је председник прихватио препоруке Савезног тужиоца Џефа Сешенса и заменика савезног тужиоца у вези са сменом директора ФБИ, преноси АФП.

 У писму упућеном Џејмсу Комију, Трамп га је обавестио да одлука о смени ступа на снагу одмах.

«Иако веома ценим што сте ме обавестили у три одвојене прилике да нисам под истрагом, ипак се слажем са оценом Министарства правде да Ви нисте у стању да ефикасно водите Биро», наводи се у писму Трампа.

«Од суштинске је важности да нађемо ново руководство за ФБИ које ће повратити поверење јавности у његову мисију примене и спровођења закона», навео је Трамп.

У саопштењу Беле куће се додаје да ће потрага за новим директором ФБИ почети «одмах», наводи АФП.

Изненадна смена Комија, који је имао контроверзну улогу у председничкој кампањи 2016. изазваће засигурно шок у Вашингтону, наводи француска агенција.

Директори ФБИ се именују на мандат од 10 година, а 56-годишњи Коми је на ту функцију именован пре четири године.

Демократска кандидаткиња за председника САД Хилари Клинтон оптужила је Комија раније да је упропастио њене шансе да дође на чело државе тиме што је објавио да је обновљена истрага о њеном начину коришћења мејлова, подсетио је АФП.

Бела кућа је такође потврдила да би сусрет требало данас да буде одржан, јављају медији.

Како се наводи, састанак између двојице званичника требало би да почне у 10 сати и 30 минута по локалном времену.

Сергеј Лавров се налази у САД у тродневној радној посети. Поред Трампа, он би требало да се састане и са својим тамошњим колегом Рексом Тилерсоном.

Након сусрета, Лавров ће отпутовати у Фербанкс на министарски састанак Арктичког савета.

То је прва посета Лаврова Америци од председничких избора у тој земљи.

Тагови: ; ;