Уз повике „Убицо, напусти Београд“ и „Овај гад се залагао за бомбардовање Југославије осам година пре интервенције НАТО-а“, троје левичара, припадника СКОЈ-а, прекинула су данас обраћање француског филозофа Бернара Анрија Левија у Дворани Културног центра, после пројекције његовог филма „Пешмерга“ у оквиру програма Белдокса.

Контроверзни француски филозоф је добио парче торте у лице неколико секунди након што је почео да говори публици која је погледала његов филм.

 

Дан после бацања торте у лице:

Леви: Србија опет има Милошевића који саботира ламенте над ужасима у Босни, етничким чишћењем на Косову…

Озбиљнији инцидент спречили су сниматељи различитих телевизија, који су задржали једног припадника СКОЈ-а који је хтео физички да насрне на француског филозофа.

На бини изнад места где је редитељ Горан Марковић требало да разговара са Левијем о његовом филму, други младић је развио транспарент на коме је на енглеском писало „Бернар Леви подржава империјалистичка убиства“, у потпису СКОЈ, а нацртан је био и срп и чекић.

За све време инцидента, два полицајца су била испред сале, стајала су на улазу у Културни центар Београда.

Публика је извела младиће из сале уз повике: „Ко сте ви да прекидате културни догађај усред Београда!“.

Леви је у току инцидента говорио да је ово што се догађа фашистички чин.

После инцидента, Леви се вратио у салу, захвалио се публици што је гледала његов филм и казао да се Србија није променила колико су се надали њени пријатељи.

„Демократија још није победила у Београду. Истину не желе да чују сви у овом граду. Живела Европа и живела демократска Србија у Европској унији. Поносан сам што данас пред вама браним тековине антифашизма у Европи“, казао је Леви.

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;