Сиријски председник Башар Асад изјавио је да ће сиријска и руска војска, уз подршку Ирана и либанског покрета „Хезболах“, прекинути све покушаје терориста да наруше споразум о зонама деескалације у земљи.

„Раније иницијативе су пропале не због тога што су биле погрешне, него зато што су се друге земље уплитале са циљем војне ескалације. Надамо се да ће ове земље схватити да ће било каква ескалација пропасти, јер ће војска Сирије и Русије, уз подршку Ирана и ’Хезболаха’ ударити по терористима при сваком покушају да се наруши споразум“, рекао је Асад у интервјуу белоруској телевизији.

Асад је истакао да четири зоне безбедности у Сирији дају шансу борцима да положе оружје и додао да ће уследити амнестија и почетак политичког решавања кризе.

Представници земаља-гараната примирја у Сирији (Русија, Иран, Турска) током последње рунде међународних преговора у Астани 3. и 4. маја потписале су Меморандум о стварању четири зоне деескалације у Сирији.

Према оцени Башара Асада, преговори о решавању сиријске кризе у Женеви нису донели никакве резултате, а њихов главни циљ, како је навео, јесте да се постигне да сиријске власти учине уступке.

„Нећу пристати ни на један уступак, јер председник нема права на уступке националних размера. Такве одлуке се доносе на општенационалном, општенародном нивоу, за то је неопходан референдум. Могу да учиним уступке у личним питањима, али не уступке који се тичу суверенитета, националних интереса, устава и независности“, истакао је Асад.

Тагови: ;