Електронске странице франкофонских медија пренеле су синоћ вест о гађању филозофа Беранара Анрија Левија тортом у Београду. Веома читани регионални дневник «Уест Франс» тако пишеда је Леви поново добио торту у лице, овог пута на пројекцији његовог новог филма у Београду. Истичесе да су то урадили припадници СКОЈ, замерајући му, како се наглашава, његове ставове током конфликата у бившојЈугославији током деведесетих.

«Бројни Срби настављају да пребацују БХЛ-у подршку муслиманима у Босни током конфликта у овој бившој југословенској републици у коме је између 1992. и 1995. године било сто хиљада мртвих», пише овај лист.

«Уест Франс» наводи да су припадници СКОЈ Левију узвикивали «убицо, иди из Београда», као и да су истицали да је осам година пре удара НАТО тражио бомбардовањеЈугославије.

Преноси се да је и Леви једног од припадника СКОЈ ударио сакоом. Сличну вест пренела је и «Раша Тудеј» на француском (касније и на руском и енглеском) језику, наводећи да су припадници СКОЈ истакли паролу на којој је писало да Бернар Анри Леви подржава «империјалистичке убице».

Колико је Бернар Анри Леви непопуларан филозоф и међуфранкофонима, показује податак да је први пут шлагом био умацкан још далеке 1985. године. Последњипут му се то, пре Београда, десило 2015. у белгијском граду Намиру. Оба пута то је урадио Белгијанац Ноел Годен који тако «кажњава» неомиљенеличности, а Леви му је главна мета. Између тога, француски филозоф је тортом «почашћен» десетак пута. Само на париском сајму књига 2006. године то му се догодило двапут.

 

Новости

Тагови: ; ; ;